Nummer 1 är här!

Nudlar! Nudlar? Nudlar.

Josefine Berggren

Graf. Design & Kom.
Inget kvar i kylskåpet? Nudlar. Dåligt med tid? Nudlar. Snålt med pengar i slutet av månaden? Nudlar.
Picture of Josefine Berggren

Josefine Berggren

Graf. Design & Kom.
Illustration: Milla Fjelkestam

Nudlar är för många den perfekta studentfödan, om man bortser från de faktiska näringsvärden som ett paket snabbnudlar erbjuder. Men huvudprincipen som nudlar står för – snabbt, enkelt och billigt – finns alltid kvar. Med detta i grunden kommer du i den här artikeln att få ta del av fyra spännande nudelrecept att testa på.

Spicy udon noodles, 2 portioner

Ingredienser

Nudlar

  • Udonnudlar, eller andra vetenudlar, två portioner

Sås

  • 1 msk sriracha (anpassa efter smak)
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk vitvinsvinäger/risvinäger
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta, pressad

Topping

  • Sesamfrön
  • Salladslök

How to 

  • Börja med att koka upp vatten i en kastrull
  • Blanda ihop en sås av ingredienserna i en separat skål
  • Koka därefter nudlarna i cirka två minuter, det kan behövas ett par ätpinnar för att dela på dem
  • Häll av vattnet och blanda nudlarna med såsen i kastrullen
  • Flytta nudlarna från kastrullen till en djup tallrik eller skål
  • Toppa med sesamfrön och salladslök
  • Enjoy!
Illustration: Milla Fjelkestam

Spicy peanut udon, 2 portioner

Ingredienser

Nudlar

  • Udonnudlar, eller andra vetenudlar, två portioner

Sås

  • 1 msk sriracha (anpassa efter smak)
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk japansk soja
  • 2-3 msk jordnötssmör, crunchy
  • 1-2 msk vatten från nudlarna
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Topping

  • Sesamfrön
  • Salladslök
  • Valfritt protein (salladskyckling eller halloumi passar bra till)

How to 

  • Börja med att koka upp vatten i en kastrull
  • Blanda ihop en sås av ingredienserna i en separat skål
  • Koka därefter nudlarna i cirka två minuter, det kan behövas ett par ätpinnar för att dela på dem
  • Häll av vattnet och blanda nudlarna med såsen i kastrullen
  • Flytta nudlarna från kastrullen till en djup tallrik eller skål
  • Toppa med sesamfrön, salladslök och/eller valfritt protein
  • Enjoy!

Nu tänker du, hmm, det kan jag absolut testa, samtidigt som både kylskåpet och skafferiet ekar tomt. Vad gör du då när det egentligen inte finns så mycket i hemmet att använda sig av? Vänta lite, vi har lösningen.

Snabbnudlar deluxe, 1 portion

Ingredienser

Nudlar

  • Snabbnudlar av valfri smak

Sås

  • Sriracha
  • 1 vitlöksklyfta
  • Japansk soja

Topping

  • Sesamfrön
  • Salladslök
  • 1 ägg

How to

  • Koka dina snabbnudlar som vanligt
  • Stek ett ägg, antingen som äggröra eller sunny side up
  • Blanda ihop sriracha, vitlöksklyftan, sojan och kryddpåsen från snabbnudlarna i en skål
  • Häll av vattnet och blanda nudlarna med såsen
  • Toppa med sesamfrön, salladslök och ägg
  • Enjoy!


Cheesy snabbnudlar , 1 portion

Ingredienser

Nudlar

  • Snabbnudlar av valfri smak

Sås

  • Sriracha
  • 1 vitlöksklyfta
  • Japansk soja
  • 1 stor klick creme fraiche
  • Valfri mängd ost

Topping

  • Sesamfrön
  • Salladslök

How to 

  • Koka dina snabbnudlar som vanligt
  • Blanda ihop sriracha, vitlöksklyftan, sojan och paketet med krydda från snabbnudlarna i en skål
  • Häll av nästan allt vatten och blanda nudlarna med creme fraiche och ost
  • När osten har smält något rör ner kryddblandningen
  • Toppa med sesamfrön och salladslök
  • Enjoy!

P.S! Tips från nudel-coachen

När du hackar din salladslök, lämna alltid de vita stjälkarna (minst 5 cm) med rötterna kvar. Då kan du ställa stjälkarna i ett halvfullt glas vatten och skörda mer färsk salladslök efter några dagar.

Rulla till toppen