Nummer 1 är här!

Intervju med vår nya rektor Jan-Ingvar Jönsson

Matilda helander

Civ.ing Medicinsk Teknik </br>Årskurs 2
Jag fick möjligheten att intervjua Linköping Universitets nya rektor Jan-Ingvar Jönsson.
Picture of Matilda helander

Matilda helander

Civ.ing Medicinsk Teknik </br>Årskurs 2
Foto: Charlotte Perhammar, Linköpings Universitet

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Är det många möten?

– Nu är det ju visserligen coronatider, det innebär att mötena oftast är digitala. Men om vi ska ta onsdagen den 23 september som exempel så hade jag totalt 11 möten. Varav ganska många var korta, digitala avstämningsmöten. Sedan några större möten som är mer utvecklande, det kan vara frågor som rör utbildning, eller samverkan med omgivande samhälle. Så ja, min vardag är väldigt mycket möten och ofta sådana där jag som rektor måste ta beslut.

Vilket ansvar har du som rektor?

– Jag har allt ansvar egentligen, men det är ju klart att jag har delegerat rätt mycket. Men det finns mycket som kan hända på ett universitet, till exempel om det uppstår en brand någonstans, en stöld, en attack eller något sådant. Det är jag som ska ha tillsett att det finns en handlingsplan och en delegation. Det är universitetsstyrelsen som fattar alla övergripande beslut om strategi, verksamhetsplan och ekonomi.

Finns det något med rektorsposten som har förvånat dig i efterhand?

– Det har överrumplat mig lite att det finns någon slags förväntan på att rektor faktiskt ska bestämma. För i praktiken är det inte riktigt så, vi har en delegation, det finns fakulteter, institutioner och väldigt många kunniga personer som sitter på mycket ansvar. Men att rektor faktiskt måste ta ställning i så många frågor, det har förvånat mig lite.

Har du någon hjärtefråga? Något som du brinner för här på LiU?

– Nej, jag har väl ingen sån där hjärtefråga. Som rektor måste man se helheten och täcka in alla områden. Man måste ta hänsyn till högre utbildning, det livslång lärandet, rekryteringen av nya studenter och forskningen. 

Jan-Ingvar tillägger dock att det finns två områden som han skulle vilja se mer av i framtiden. Dels så skulle han vilja att universitetet hittar de nya yrkena, att man kan erbjuda de program som arbetsmarknaden vill ha om tio år. Dels så önskar han att Linköpings Universitet ska synas lite mer i internationella sammanhang, både i form av utbytesstudenter som kommer hit och som åker iväg, men också i form av internationella forskningssamarbeten. 

Du har bakgrund från flera stora universitet i Sverige (Lund, Uppsala och Linköping) men du har även jobbat och forskat i Kanada och Tyskland. Vad har varit roligast med att jobba/forska utomlands?

– Jag tror att det roligaste utomlands är att man får nya infallsvinklar, man ser hur man tänker i andra länder och hur de jobbar med olika frågor. Sedan måste jag vara uppriktig och säga att jag var ganska ung, först var jag student, sedan doktorand och sedan var jag postdoktor. Vad jag fått med mig är den här förmågan man har i vissa länder att tänka nytt. Nybyggarandan. Det var väldigt påtagligt i Kanada tyckte jag och det är faktiskt också det jag ser som vår fördel här på LiU.

Foto: Charlotte Perhammar, Linköpings Universitet

Vilket tycker du är det bästa fikastället på campus? Har du testat Baljan eller Studentfiket?

Han skrattar till lite grann och förklarar att frågan kommer upp i alla intervjuer. Han berättar att han tidigare jobbade i centrala Stockholm, två minuter från fikaställen som Gateau och Vetekatten. 

– Om jag ska tänka utifrån fikat, ja då är faktiskt campus Norrköping bättre, för det är mitt inne i stan. Det är bara ett par hundra meter till ett par bra caféer. Utifrån det perspektivet är väl campus Norrköping bäst då. Om man är ute efter en cappucino. 

Att bli rektor är kanske inte något man drömmer om när man är liten. Vad drömde du om när du var liten?

– På mellanstadiet så fick jag för mig att jag skulle bli insektsforskare, för jag tyckte det var så fascinerande med fjärilar och trollsländor. Jag fångade dem och tittade på dem, men släppte sedan ut dem igen. Forskningen var det som blev något slags kall eller intresse.

Bästa tipset till alla studenter?

– Försök medverka till att våra utbildningar blir bra. Om man är missnöjd med sitt program eller sin kurs, ta upp det med kursansvarig eller programansvarig. Tips till den enskilda studenten är att våga gå fram och prata med läraren om du har en fråga, det finns inga dumma frågor, man behöver inte skämmas. Samma sak om du inte mår riktigt bra, utnyttja studenthälsan, så att du inte blir isolerad.

När vi precis har avslutat intervjun utbrister Jan-Ingvar “Där har du en anledning till att jag var fascinerad av insekter, är inte det en helt fantastisk fjärilslarv?“ och pekar på asfalten framför våra fötter. Mitt på gångbanan kryper en stor, hårig och neongul fjärilslarv. Vi passar båda två på att ta bilder och han förklarar att han ska skicka den till sin familj och skriva “Förstår ni varför jag gillar insekter?”. Fjärilslarven är det perfekta avslutet på vår lilla pratstund och jag har en bra känsla i magen när vi skiljs åt. Framtiden ser ljus ut. Tack till Jan-Ingvar och alla anställda som arbetar för att ge oss studenter bästa möjliga studietid! 

När jag frågar hur Jan-Ingvar tänkte när han tog beslutet att tacka ja till nomineringen för att bli rektor svarar han: “Rektor för Linköpings Universitet, det måste ju vara ett av de roligaste uppdragen man kan ha.”

Några snabba

  • Roligaste sällskapsspelet? Risk
  • Bästa på tv? Weissensee. Homeland. Breaking bad. Fotbollsmatcher.
  • “Go-to” matlåda? Korv stroganoff eller Reispfanne
  • Miljötipset? Cykla till jobbet eller skolan!
  • Läser just nu? Peter Englunds böcker om första världskriget
  • Böcker som är värda att läsa igen och igen? Den som vandrar om natten och Simon och ekarna av Marianne Fredriksson
  • Mest ångestfyllda? Att välja vilken bok ur bokhyllan som är näst på tur.


Rulla till toppen