Vad hände egentligen 2021?

Livia Jönsson

Graf. Design & Kom.
Vi närmar oss nyår, och vilket händelserikt år det har varit! Häng med på en årsresumé.
Livia Jönsson

Livia Jönsson

Graf. Design & Kom.

4:e januari 

Detta datum inföll på veckans längsta dag, måndag, och gav oss nyheten om världens längsta… snorre. Danska barnprogrammet John Dillermand fick en hel del uppmärksamhet i media efter att det hamnat i blåsväder på grund av huvudkaraktärens långa och svårstyrda pølse. Den används bland annat när John hjälper sin granne att hissa flaggan på stången. (Alltså flaggstången.) 

13:e januari 

Med hjälp av @svtnyheter på Instagram efterlyser polisen ägaren till en beslagtagen kanon, som tros vara från 1600- eller 1700-talet. En tanke: det kan vara så att ägaren är död. 

18:e januari

Har du undrat om du varit lite för ängslig över corona? Det är nog lugnt, så länge du inte är mannen som gömde sig på en flygplats i tre månader. Han anmäldes försvunnen i oktober, men hittades alltså inte förrän i januari. “Olaga intrång” säger nu en del – mästare på kurragömma säger andra.

6:e februari

Det som göms i snö kommer upp i tö… Eller efter 53 år bakom ett skåp på Sydpolen. När Paul Grisham var på uppdrag på Antarktis 1967 tappade han bort sin plånbok. När forskningsstationen höll på att rivas 2014 hittades den gamla plånboken, men det dröjde sju år innan man fick tag på Paul. Så i år, 2021, återförenades plånbok och ägare. Polisen borde kanske kolla om han råkat tappa bort en kanon i Sverige också.

2:a mars

Om du hör om stöld i Huskvarna kanske du tänker på stulna apparater eller husvagnar. Men den här gången stals en hel lekplats. Vem? Varför? När? Men framförallt: hur?

20:e mars

Ett annat ordspråk är “man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken”. För polisen i Paris borde det vara “skryt inte på Twitter om att ni hittat knark för miljoner förrän labbresultatet visar att det är knark”. Vad var det de egentligen hade hittat? Godis. 

24:e april

Läskhärvan i Gislaved: en sammanfattning.

Kommunen: “Ingen läsk till äldreboenden.”

Person: “Jo. Här skänker jag 480 liter läsk till äldreboenden.”

Kommunen: “Tack. Vi slänger den.”

Väldigt många personer: “Nu har du satt din sista potatis, kommunen. Var är läsken?”

Kommunen: “Vi slängde den”

Väldigt många personer: “Nej vi har letat på soptippen.”

Kommunen: “… Ok äldreboenden får tillbaka läsken.”

4:e maj

Bönder vet inga gränser. Bokstavligen. En bonde i Belgien blev trött på en sten som var i vägen för hans traktor så han flyttade den, ovetandes om att den var en gränsmarkering. Av misstag krympte han Frankrike med ca två meter. Hatar när det händer.

31:a maj

Stycke → En sorglig nyhet dyker upp i argentinsk TV: William Shakespeare har dött. En stor brittisk författare och den första att få vaccin mot covid-19 i Storbritannien, enligt nyhetsuppläsaren. Båda påståendena är sanna, fast ett för varsin William Shakespeare.

15:e juni

Burlöv? More like Höglöv, am I right personen som fick cannabis att växa utanför kommunhuset i Burlöv? Lite tråkigt att ingen upptäckte det 20:e april bara.

Illustration: Elvira Fagerholm

12:e augusti

På något sätt har en bit tårta från Prins Charles och Prinsessan Dianas bröllop besparats. Av någon anledning såldes den på auktion för 22 000 kronor. 

9:e september 

Stycke → Varje år delas Ig Nobelprisen ut, pris för forskning som först låter lite lustig. Vinnarna var bland annat forskning om ifall orgasmer kan vara effektiva mot nästäppa, varför gångtrafikanter inte hela tiden krockar, och om transport av noshörningar är säkrare när de flygs upp och ner. 

2:a oktober

En man i Litauen bestämde sig för att sluta dricka alkohol, så han började äta skruvar och spikar istället. Föga förvånande fick han åka till sjukhuset en månad senare, där man opererade ut ett kilo skrot ur magen.
Mannens tankegång är ännu okänd.

Illustration: Elvira Fagerholm

6:e oktober

I USA stäms en spådam för att hon inte bröt förbannelsen en mans ex lagt på honom. Mycket underligt när lösningen var att betala mer än 44 000 kronor till spådamen. 

2:a november

Bröd och bullar växer inte på träd, i Uppsala växer de på busskurer. Ingen vet vem som lägger dit allt, men det är inte första gången. Kanske är det några bröder, någon som läste “buskur”, eller någon från Bullerbyn?