Nummer 2 är här!

Tillbakablick till 2023 och vad händer 2024?
Då har nästan ett helt år passerat och vi är bara ett par veckor bort innan det nya börjar. En del av er har kanske upplevt det bästa året av era liv, andra vill bara glömma det. För er som inte vill minnas något av detta året ber vi så hemskt mycket om ursäkt, för här kommer några tillbakablickar! Vi kanske även blickar framåt lite på slutet, vi får väl se.
Picture of Ludvig Arvidsson

Ludvig Arvidsson

Skribent

Man vill ju tro att Covid-19 är över på riktigt nu. Kina ville dock inte riktigt släppa taget som vi gjort. Inte förrän den 7 januari häver de sitt karantänkrav på de som flyger in landet. Det ger en härlig känsla på det nya året 2023, för många i landet och runt om i resten av världen.  

Den 22 mars röstar Sveriges riksdag igenom att vi ska ansöka om ett medlemskap i den militära alliansen NATO. Ett steg som anses vara viktigt i att tillsammans kunna försvara oss i en eventuell offensiv från främst Ryssland. 

Loreen, vår egen Eurovision-drottning, vinner tävlingen för andra gången med låten “Tattoo”. Den 13 maj gör hon så Sverige, tillsammans med Irland, blir det land som tagit hem flest vinster i Eurovision Song Contest med totalt sju vinster. Inte illa! Loreen och hennes långa naglar gjorde att vi blir 200 miljoner kronor fattigare i landet. För det är just det som det kostar att arrangera tävlingen, sug på den du!

Den 5 juni meddelar Sportbladet att Zlatan väljer att lägga fotbollsskorna på hyllan. Det är väl ingen som vågar lita på det egentligen men än så länge verkar han hålla det han har sagt. Zlutet på en era? Eller början på näzta? Vi får väl ze…

En av svenskarnas favoritö att resa till brinner! Den 19 juli, när alla svenskar flyr från den ofantligt tråkiga sommaren här, börjar det brinna på Rhodos. Svenskarna drömmer om en resa långt härifrån och ögonen dras mot södra Europa och hos många, kanske framför allt, Rhodos. Över 30 000 människor evakuerades från den grekiska ön och många soldrömmar släcktes här hemma i Sverige.

Kung Carl XVI Gustaf, eller som vi kallar honom, Kungen, firar 50 år på tronen i september. Det firas med middagar, ceremonier och en resa genom Sverige. Hade ni turen att träffa honom? Han tillbringade faktiskt en dag i Linköping och drottningen gick vid hans sida och vinkade så fint, som bara hon kan. 

Vår gemensamma vän Matthew Perry gick bort den 28 oktober i år, snart 20 år efter sista avsnittet av Friends. Serien “Friends” som gick under 10 år och innehöll totalt 236 avsnitt har en speciell plats hos många och det är nog därför många såg det som att en nära bekant gick ur tiden. 

Vad säger ni? Dags att släppa 2023 och se fram emot nästa år! Vad är det för speciellt som händer då? Jo, i november 2024 är det återigen presidentval i USA. Ska Trump ännu en gång ta plats i det ovala rummet i Washington, D.C.? Spännande blir det oavsett. 

Om vi fastnar lite till i USA så ska det bli en total solförmörkelse i USA i april. Enligt NASA kommer denna förmörkelse att synas i Mexiko, USA och Kanada. Så är ni nyfikna på det och lite trötta på plugget där i slutet av studieåret, varför inte ta en tripp över Atlanten för att vara med om något som inte hänt i Sverige sedan 1954!

De olympiska spelen är ännu en gång här och denna gång utspelar det sig i Paris, Frankrike. Mellan 26 juli och 11 augusti är det dags och för första gången (det var väl på tiden?) så är det lika många damer och herrar som deltar under spelen. 5250 damer och 5250 herrar. Det är ganska många, undra om det får plats några besökare och turister i staden…?

Sist men inte minst tänkte vi i redaktionen bara berätta att under 2024 får de som är födda 2005 (!!!) börja studera på universitetet. De tar alltså studenten detta år. Det får åtminstone oss att känna oss lagom gamla…

Rulla till toppen