Nummer 2 är här!

Släpp skärmen!

Hanna Hjertström

Skribent
Sommaren innebär bad, sol och avkoppling – men för många även en ökad skärmtid. Helt plötsligt har man en massa tid på händerna som man inte alltid vet vad man ska göra med. Skärmar kan vara ett bra tidsfördriv, men det finns faktiskt en hel värld därute att utforska. Läs om våra enkla tips för att minska din skärmtid och maxa din sommarledighet!
Picture of Hanna Hjertström

Hanna Hjertström

Skribent

First things first – varför vill man minska sin skärmtid? Jo, det kan komma att negativt påverka ens psykiska och fysiska välmående. Ni kanske minns era föräldrars röst när man var liten, “titta inte för mycket på TV – man får fyrkantiga ögon av det!”. Om ni nu inte ännu visste det, så kan man inte få fyrkantiga ögon av för mycket skärmtid … men man kan överanstränga ögonen! Märker ni att synen börjar bli suddig och att ni får torra ögon, kan er skärmtid vara anledningen. 

En annan vanlig konsekvens av för mycket skärmtid är att man sover sämre. Jag kan nog tala för alla när jag säger att man spenderat allt för mycket tid på TikTok eller andra sociala medier om kvällarna. Man lägger sig i sängen för att sova men en sekund senare är man ändå inne på mobilen. Fem minuter blir tio, tio minuter blir femton och ja – ni vet nog själva hur det går. Helt plötsligt har klockan passerat midnatt och man är hur pigg som helst. För när du tittar på mobilens blåa ljus så undantrycker kroppens produktion av melatonin, ett hormon som reglerar sömnen. Ni har nog hört det förr, men det är verkligen avgörande att inte använda sin mobil precis innan man ska somna. 

Att spendera för mycket tid på skärmar kan även påverka våra relationer och sociala liv. Det är inte ditt fel, utan det är oerhört beroendeframkallande. Just därför är det så lätt att fastna i en värld av sociala medier eller onlinespel, vilket i slutändan kan få dig känna isolerad och ensam. Underskatta aldrig vikten av en mänsklig interaktion, och hur mycket vi människor vill känna gemenskap (i verkliga livet!). 

Så hur kan man då minska sin skärmtid? Först och främst, försök att göra sommaraktiviteter som inte innebär några skärmar.  Sätt dig ute i det gröna och ha en picknick, spela fotboll, bada, sola eller bara ta en promenad i naturen. Läs vår Sommar bucketlist–artikel (s.x) för ännu fler idéer! För sommaren är verkligen prime time för aktiviteter som inte kräver en skärm. Som sagt, hela världen finns för att utforska. Det må låta klyschigt cliché – men njut av solen, känn sanden mellan tårna och gå vilse i allt det vackra som världen har att erbjuda. 

En annan bra idé är att försöka vara mer medveten om din skärmtid. Sätt en timer på din telefon, så att du vet hur länge du spenderat på skärmen och när det är dags att ta en paus. Och om du verkligen vill ta det ett steg längre, varför inte prova på en digital detox? Det innebär att du helt enkelt stänger av alla skärmar under en viss tid, kanske under en dag eller en helg. Man borde väl ändå klara av en dag utan skärmar? 

Så nästa gång du kommer på dig själv att scrolla igenom TikTok, utmana dig själv att lägga ifrån dig telefonen och gör något som inte kräver en skärm. Ta en promenad och njut av den härliga svenska sommaren. Du kanske upptäcker en ny hobby eller intresse nu när du inte är fastklistrad vid din skärm. Låt oss på LinTek ingå en pakt att lägga ner våra enheter och leva lite i sommar – våra ögon, hjärnor och själar kommer att tacka oss för det. 

Rulla till toppen