Nummer 1 är här!

När samtycke saknas – Trigger warning – sexuella övergrepp

Anonym

Anonym
Sex ska kännas kul, spännande och tryggt, men tyvärr är verkligheten inte så enkel. Kanske har du själv upplevt något som inte känts rätt? Det är vanligt att bagatellisera en händelse om den inte präglas av fysiskt våld eller högljudda konfrontationer – en vana jag själv höll fast vid under en lång tid. Jag som skriver är ingen expert, men jag har egna erfarenheter av att bli utsatt för sexuella övergrepp och jag skriver denna text i hopp om att kunna stötta dig som läser detta och genomgått något liknande.
Picture of Anonym

Anonym

Anonym

Ett sexuellt övergrepp är när en person utsätts för en sexuell handling mot sin vilja. Det finns många exempel på vad detta kan innebära, som att någon skickar oönskade bilder, pratar med dig på ett sexuellt sätt mot din vilja, tar på din kropp på ett obehagligt och skrämmande sätt eller tjatar/pressar dig till att ha sex.

Samtycke är avgörande, om det saknas är det ett övergrepp!

Alla inblandade har en skyldighet att tillse att det finns samtycke i sexuella situationer. En person har rätt till att när som helst ändra sig gällande sex, även om samtycket fanns där initialt. Samtycke kan ges med ord och kroppsspråk, men är du det minsta osäker ska du alltid fråga. Det är bättre att fråga en gång för mycket.

Våldtäkt

Våldtäkt är en form av sexuellt våld. Det behöver inte innebära fysiskt våld eller hot.

En våldtäkt är när någon utför penetrerande sexuella handlingar mot någon utan att den har gett samtycke. Detta måste inte vara av ett kön utan kan även vara en hand eller andra föremål samt att det kan ske i exempelvis mun eller anal. Ett exempel kan vara om din partner byter till analsex utan att du är med på det. Du måste inte ha sagt nej för att det ska räknas som våldtäkt. I vissa situationer är det svårt eller omöjligt att säga nej, exempelvis om personen är för berusad av alkohol eller droger, eller om den sover. Det är lika mycket våldtäkt om du påbörjat sex men ångrar dig mitt i, men partnern fortsätter ändå. Eller om du följt med någon hem med intentionen att ha sex men sedan ändrat dig och detta inte respekteras. Samma sak gäller om du drabbas av ”frozen fright” och inte kan göra motstånd. 

“Sju av tio våldtagna kvinnor drabbas av en frysreaktion under övergreppet. Och tvärtemot vad många tror är reaktionen biologisk och inget som går att styra med viljan” (Studie refererad av Eriksson, 2022, s.40) 

Ofta genomförs våldtäkter av någon man känner exempelvis en partner, kompis eller någon i familjen.

Om du känner igen dig

Om du känner igen dig i något av det här vill jag ge dig en stor varm kram. Jag är ledsen att detta hände dig, det är inte ditt fel och du förtjänade inte det. Jag finns här för dig och jag tror på dig! Det finns hjälp att få och det är viktigt att söka stöd. Om det är en sak jag vill säga till dig som läsare så är det att våga be om hjälp! Jag vet att det är svårt, det är sjukt svårt att visa sig sårbar och hantera känslorna. Men det är ännu jobbigare att bära runt på det inombords. Snälla, vänta inte med att be om hjälp. Det finns folk som älskar dig och bryr sig om dig. Förminska inte din upplevelse, och kom ihåg att du förtjänar att må bra.

Stöd och hjälp

Det finns olika sätt att få hjälp och vad som funkar bäst för just dig är individuellt. Du skulle kunna börja med att skriva om händelsen i en dagbok, berätta för någon du litar på eller att söka stöd hos en chattjour online. Studenthälsan på Liu kan vara ett första steg, de kan guida dig till rätt stöd. Det finns hjälp att få, men bara du bestämmer när och till vem du väljer att berätta.

Novahuset

Novahuset ligger i Linköping och vänder sig till alla, oavsett könsidentitet, som utsatts för någon form av sexuellt våld och behöver någon att prata med. Novahuset erbjuder chatt, mejljour och stödsamtal. Hos dem kan du vara anonym och de har tystnadslöfte.

Boktips

En läsvärd bok är ”Livet efter sexuella övergrepp, om hälsan, sexualiteten och vägen tillbaka” av Anicia S. Eriksson.  Den finns på Liu:s bibliotek och ger insikt och stöd. Det är tung läsning men det kan hjälpa att höra andras berättelser och få lära sig mer om ämnet. Informationen i denna text är från boken.

Till dig som blivit utsatt

Jag hoppas verkligen att denna text når dig och hjälper dig på något sätt. Jag tror på dig och din berättelse, du är inte ensam och det är inte ditt fel. Förminska inte din upplevelse och glöm inte att du förtjänar att må bra. Snälla, håll det inte inombords, det är en tung sak att bära ensam och känslorna måste komma ut.

Rulla till toppen