Nummer 1 är här!

Mattehjälpen – räddaren i nöden?

Adil Shamji

Krönikör
När tenta-p inte går som väntat och derivator av arcsin och arccos verkar ha dansat runt i en förvirrande tango eller trippelintegralerna har blivit en mystisk labyrint, kan LinTeKs egna mattehjälp vara din räddning! Trots eventuell oförmåga att konstruera roliga memes, kan du vara säker på att studenterna som medverkar är kompetenta och redo att guida dig genom matematikens snåriga stigar.
Picture of Adil Shamji

Adil Shamji

Krönikör

Varje vecka anordnas mattestugor och upplägget liknar lektioner. Miljön är prestigelös och det finns möjlighet att ställa alla sorters frågor. Vid sidan av stugorna arrangeras även Crash courses under de ordinarie tentaperioderna. De fungerar som fördjupade repetitionsföreläsningar, avsedda som stöd under tentapluggandet. Föreläsningarnas huvudfokus är att gå igenom väsentliga koncept och kritiska delar av kursmaterialet för att underlätta förståelsen inför tentamen.

Hemming Gong, som till vardags studerar till civilingenjör, är med i mattehjälpen och har detta att säga om utskottet:

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig i mattehjälpen, var kommer matematikintresset från?

  • Jag hade faktiskt svårt för matematik när jag var liten. Däremot har jag alltid uppskattat och fascinerats av gåtor, som matematiken är till viss del lik. Det är något tillfredsställande med hur ett komplext problem kan uppfattas trivialt när man förstår lösningen efteråt.
  • Hela gymnasietiden funderade jag på att studera till matematik- och fysiklärare, i slutändan blev det civilingenjör. Det finns fortfarande en del av mig som brinner för pedagogik.

Hur är det att vara med i mattehjälpen och LinTek, finns det några förmåner?

  • Väldigt kul! Arbetet är varierat och det finns arbetsuppgifter som passar alla. En del arbetar med mattestugor, andra med crash courses, eller intensivkurser. Allt strävar åt att hjälpa studenter med matten.
  • Helt ärligt märks det inte av särskilt tydligt att organisationen är en del av LinTek. Stödet i form av mat vid mattestugor är uppskattat.
  • Det anordnas sittningar för dem som arbetar i LinTek, en per termin; i Norrköping och  Linköping. I slutändan är vi till för att undervisa och jag tycker det är bra att vi förhåller oss till det, säger Hemming med glimten i ögat. 

Vilka råd har du för att lyckas med tentor och förbättra inlärningen under hela kursens gång?

  • Under kursen eftersträvar jag att få en överblick av kursen och försöka identifiera centralt innehåll samt kontinuerligt repetera det man tidigare har lärt sig.
  • Jag brukar hoppa på gamla tentor direkt. Allteftersom uppstår frågor, då går jag tillbaka i kursmaterialet för att reda ut frågor och funderingar. 

  Hur går man tillväga ifall man vill engagera sig i mattehjälpen?

  • Om ni har intresse av att undervisa, kan ni fråga på stugorna. Det finns något för alla, behöver inte vara något bindande utan möjlighet att testa på för de som vill.

Rulla till toppen