Nummer 2 är här!

MatNat fyller 30 år

Adil Shamji

Krönikör
Den matematiska och naturvetenskapliga sektionen, även känd som MatNat, vid Linköpings tekniska högskola firade den 25:e oktober sitt 30-årsjubileum med pompa och ståt. Festligheterna arrangerades av projektgruppen MatNat30, bestående av sju stycken eldsjälar som tillsammans ordnade ett otroligt firande för sektionen.
Picture of Adil Shamji

Adil Shamji

Krönikör

MatNat-sektionen har i många år varit en grund för blivande forskare och naturvetenskapsentusiaster. Just nu har sektionen ca 300 studenter som läser kandidat- eller masterprogram i matematik, kemi, biologi, djurpsykologi, ekologi eller etologi. Sedan uppstarten 1993 har MatNat spelat en avgörande roll i att inspirera och utbilda studenter inom en mängd olika naturvetenskapliga discipliner. Sektionen har lockat studenter med en passion för naturvetenskap och matematik från världens alla hörn.

Speciellt med MatNat är gemenskapen: alla känner alla. Det är verkligen en sektion att trivas i. Det är dessutom en öppen sektion där studenter från andra sektioner gärna får söka till styrelsen eller något av utskotten. Den enastående gemenskapen är definitivt en bidragande faktor till att studenter tillhörande andra sektioner söker sig till MatNat.

På kravallens dansgolv är det alltid lätt att urskilja medlemmarna från MatNat-sektionen. De bär overaller i en färg som inte bara är unik utan även har den längsta våglängden inom det synliga spektrumet, nämligen rött. Trots att det är en relativt liten sektion stöter man ofta på studenter i de vinröda ovvarna. Denna karakteristiska färg är ett signum för sektionen och skapar en iögonfallande syn bland alla de andra kläderna och färgglada ljusen på dansgolvet.

På sektionens födelsedag, den 25:e oktober, firades det med tårta och tentaplugg på samma meny. Frågan är om våra kära matematikervänner, som är så skickliga när det kommer till ekvationer och integraler, även har bemästrat den konstnärliga färdigheten att dela en tårta i tre lika stora, perfekta bitar. Oavsett var tårtan väldigt god och verkade otroligt uppskattad av sektionens studenter. Utöver tårtan fanns det möjlighet att besöka ett MatNat-museum där man kunde se tillbaka på de senaste 30 åren. Här hittade man en utställning med gamla bilder, citat från tidigare sektionsaktiva samt gamla märken från olika evenemang genom åren. 

När tentorna var avklarade och alla hade pustat ut kunde jubileumsveckan dra igång på riktigt! Det bjöds på lunchföreläsning med hembakad fika, fulsittning och tillhörande fulvinsrunda. Veckan avslutades på bästa sätt: med en glittrig finsittning på [HG], Ryds herrgård. 

Projektgruppen ville i firandet prioritera gemenskap och inkludera alla i festligheterna. Under fulsittningen gücklade sektionens festeri 4-Verkeriet, det egna sektionsbandet MatNat-Bandet spelade, och vännerna i Röda Arméns Gosskör kom och underhöll. Under finsittningen höll flera jubileumspateter fina tal och spontana gückel. Kvällen förgylldes med uppträdanden av både Gudfadderiet samt QQQ, TBi-sektionens egna manskör. Självklart var sektionens nuvarande medlemmar inbjudna till festligheterna men även alumner, tidigare medlemmar, jubileumspateter från MatNat20 och MatNat25, samt nära och kära välkomnades med öppna armar. Alla med ett vinrött hjärta helt enkelt.

30 år av visdom, fester och fantastiska prestationer firades i år på ett riktigt värdigt sätt med en vecka full av festligheter. Vi i LiTHanian vill utbringa ett stort grattis till MatNat-sektionen för deras imponerande resa! Med de senaste 30 åren som inspiration ser vi redan fram emot att fira ännu ett spännande jubileum om fem år.

Rulla till toppen