Måndag: Busenkel Broccolisoppa
Enkelt, gott och mättande. Passar perfekt för måndagen – då man är lite extra trött från helgen.
4 Portioner
Ingredienser:
- 1 lök
- 3 potatisar
- 250 g broccoli
- 9 dl grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde (kan bytas ut mot havregrädde)
- Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.
- Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Servera med lite bröd!
Tisdag: Halloumi Carbonara
En vegetarisk variant av pasta carbonara. Smarrigt!
4 Portioner
Ingredienser:
- 400 g spaghetti
- 200 g halloumi
- 1 msk rapsolja
- 1 stor riven vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde
- 4 äggulor
- 1 dl riven parmesan
- 2 krm salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 dl hackad persilja
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 portioner).
- Skär halloumin i små tärningar. Stek i oljan tills den är gyllene. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
- Vispa ihop kokvattnet med grädde, äggulor, parmesan, salt och peppar. Häll ner vätskan i stekpannan med halloumifräset, rör i pastan och värm på svag värme under omrörning någon minut.
- Strö över persilja och servera direkt!
Onsdag: Pasta med tomatsås och linser
Pasta går alltid hem – speciellt när man är hungrig och har ont om tid. En vardagshjälte!
4 Portioner
Ingredienser:
- 2 morötter
- 2 msk olivolja
- 390 g krossade tomater basilika
- 390 g krossade tomater vitlök
- 1 dl torkade röda linser
- 2 dl vatten
- 4 port spaghetti
- Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
- Skala och riv morötterna grovt.
- Bryn morötterna i olivoljan i en gryta och låt fräsa någon minut.
- Tillsätt tomatkross, linser och vatten. Koka sakta ca 15 minuter, under lock. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Servera pastan med tomatsås!
Torsdag: One pot Tacogryta
Ja, ni hör ju på namnet. One pot = lite disk.
4 Portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 400 g potatis
- 2 morötter
- 1 chili
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- olja att steka i
- 400 g krossade tomater
- Skala och hacka lök, potatis och morötter grovt. Kärna ur och finhacka chilin. Stek chili, paprikapulver, spiskummin och koriander på medelvärme i olja i en gryta.
- Tillsätt lök, potatis och morot och stek ytterligare ett par minuter.
- Häll i krossade tomater, vatten och buljong. Låt puttra i ca 5 minuter.
- Häll i linser och majs och låt koka i ytterligare ca 10 min tills både linser och potatis är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Fredag: Sötpotatiswraps
Lättlagade smakrika wraps. Linda in dem i papper för att göra det lite extra fancy till helgen!
4 Portioner
Ingredienser:
- 1 stor sötpotatis
- 2 dl matvete
- 2 dl torkade belugalinser
- Saften från 1 lime
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk fryst koriander
- valfria grönsaker (perfekt att rensa kylen och slänga i vad du har hemma!)
- 4 tortillabröd
- chili (efter smak)
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela sötpotatisen på mitten. Lägg på en plåt och låt skalet vara vänt uppåt. Grädda i ugnen i ca 20-30 min – tills potatisen är mjuk.
- Koka under tiden matvete och belugalinser enligt anvisningarna på förpackningen.
- När sötpotatisen är klar, låt den svalna lite och gröp sedan ur innehållet. Mixa med limesaft, vitlök, koriander och chili efter smak. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda matvete och linser. Lägg lite av blandningen i varje tortillabröd. Klicka på kräm och de grönsaker du vill ha.
- Rulla ihop!