Nummer 1 är här!

LiTHanians vårmeny

Hanna Hjertström

Skribent
En hel vecka av mumsiga, våriga matlådor. Kan det blir bättre än så? Vi i LiTHanian tycker i alla fall inte det! Så spring iväg till din närmaste matbutik och införskaffa dig alla ingredienser som behövs för att laga LiTHanians vårmeny…
Hanna Hjertström

Hanna Hjertström

Skribent

Måndag: Busenkel Broccolisoppa 

Enkelt, gott och mättande. Passar perfekt för måndagen – då man är lite extra trött från helgen.

4 Portioner

Ingredienser:

  • 1 lök
  • 3 potatisar
  • 250 g broccoli
  • 9 dl grönsaksbuljong 
  • 2 dl matlagningsgrädde (kan bytas ut mot havregrädde)
  1. Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar. 
  2. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  3. Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaka av med salt och peppar. 
  4. Servera med lite bröd! 

Tisdag: Halloumi Carbonara 

En vegetarisk variant av pasta carbonara. Smarrigt! 

4 Portioner

Ingredienser:

  • 400 g spaghetti
  • 200 g halloumi
  • 1 msk rapsolja
  • 1 stor riven vitlöksklyfta
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 krm salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 dl hackad persilja
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 portioner).
  2. Skär halloumin i små tärningar. Stek i oljan tills den är gyllene. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
  3. Vispa ihop kokvattnet med grädde, äggulor, parmesan, salt och peppar. Häll ner vätskan i stekpannan med halloumifräset, rör i pastan och värm på svag värme under omrörning någon minut.
  4. Strö över persilja och servera direkt!

Onsdag: Pasta med tomatsås och linser

Pasta går alltid hem – speciellt när man är hungrig och har ont om tid. En vardagshjälte! 

4 Portioner

Ingredienser: 

  • 2 morötter
  • 2 msk olivolja
  • 390 g krossade tomater basilika
  • 390 g krossade tomater vitlök
  • 1 dl torkade röda linser
  • 2 dl vatten
  • 4 port spaghetti
  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  2. Skala och riv morötterna grovt.
  3. Bryn morötterna i olivoljan i en gryta och låt fräsa någon minut.
  4. Tillsätt tomatkross, linser och vatten. Koka sakta ca 15 minuter, under lock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Servera pastan med tomatsås!

Torsdag: One pot Tacogryta

Ja, ni hör ju på namnet. One pot = lite disk. 

4 Portioner

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g potatis
  • 2 morötter
  • 1 chili
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • olja att steka i 
  • 400 g krossade tomater
  1. Skala och hacka lök, potatis och morötter grovt. Kärna ur och finhacka chilin. Stek chili, paprikapulver, spiskummin och koriander på medelvärme i olja i en gryta.
  2. Tillsätt lök, potatis och morot och stek ytterligare ett par minuter.
  3. Häll i krossade tomater, vatten och buljong. Låt puttra i ca 5 minuter.
  4. Häll i linser och majs och låt koka i ytterligare ca 10 min tills både linser och potatis är mjuka. Smaka av med salt och peppar. 

Fredag: Sötpotatiswraps 

Lättlagade smakrika wraps. Linda in dem i papper för att göra det lite extra fancy till helgen! 

4 Portioner

Ingredienser:

  • 1 stor sötpotatis
  • 2 dl matvete
  • 2 dl torkade belugalinser
  • Saften från 1 lime
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk fryst koriander
  • valfria grönsaker (perfekt att rensa kylen och slänga i vad du har hemma!)
  • 4 tortillabröd 
  • chili (efter smak)
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela sötpotatisen på mitten. Lägg på en plåt och låt skalet vara vänt uppåt. Grädda i ugnen i ca 20-30 min – tills potatisen är mjuk.
  3. Koka under tiden matvete och belugalinser enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. När sötpotatisen är klar, låt den svalna lite och gröp sedan ur innehållet. Mixa med limesaft, vitlök, koriander och chili efter smak. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Blanda matvete och linser. Lägg lite av blandningen i varje tortillabröd. Klicka på kräm och de grönsaker du vill ha.
  6. Rulla ihop! 
Rulla till toppen