LiTHanians sexualkunskapsskola

Barnmorskor har börjat slå larm om att allt fler unga kvinnor och tjejer söker vård för smärta relaterad till sexuella relationer. Det finns typer av smärta som är relaterad till just våld och trauma, men det finns också smärta till följd av sjukdomar och annat som påverkar kroppen. Även om det kan kännas jobbigt så är det viktigt att läsa på både om tillstånd och preventivmedel, inte bara för din egen skull utan även för andras. Nedan beskrivs några olika typer av sjukdomar. 

Vestibulit:

Vestibulit är smärta som beror på att nerverna i slemhinnan kring slidöppningen har blivit överkänsliga. Det här yttrar sig som en brännande smärta och kan påverka vardagliga saker men även förmågan att ha samlag och symtomen kan förvärras om man inte lyssnar på kroppen utan istället står ut med smärtan. Orsakerna är många, men kan bland annat ha att göra med hormonella preventivmedel som rubbar kroppens naturliga balans av hormoner.

Vaginism:

Vaginism beror istället på att musklerna i slidan krampar. Inte heller här finns bara en orsak till varför detta kan uppstå, men många av dem har även här att göra med trauma, våld, övergrepp och att ha samlag trots smärta. Vid både vestibulit och vaginism kan det vara svårt att använda tampong. 

Endometrios: 

Endometrios innebär att den slemhinna som finns inne i livmodern även växer i andra delar av kroppen där den inte ska vara. Här varierar symptomen väldigt mycket från person till person men även över tid, vilket gör att det ofta är svårt att få en ordentlig diagnos. Vanliga symptom är kraftig mensvärk, smärtor i magen och smärtor vid samlag. 

PCOS:

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom, där äggstockarna producerar för mycket testosteron. För mycket testosteron leder till att ägglossningen inte fungerar som den ska, och outvecklade äggblåsor blir kvar i äggstockarna. Ökade mängder testosteron leder till svårigheter att bli gravid, oregelbunden eller utebliven mens, ökad kroppsbehåring och viktuppgång. 

Det finns många olika preventivmedel men viktigt att komma ihåg är att det som funkar bra för någon inte alltid funkar lika bra för någon annan. För vissa är fördelarna stora medans andra får prova sig fram i djungeln. De flesta preparaten på marknaden är riktade till kvinnor, även om forskning görs för att öka valmöjligheten för män. LiTHanian tänker informera er om de vanligaste sorterna.

P-piller: 

Finns i tre olika sorter och är ett piller som tas vid samma tidpunkt varje dag för att skydda mot en oönskad graviditet. De har ett väldigt starkt skydd men nackdelen är att de inte skyddar mot könssjukdomar och vanliga biverkningar är nedstämdhet, minskad sexlust samt oregelbundna blödningar. Dessa delas upp mellan kombinerade p-piller, mellanpiller och minipiller, där skillnaderna är mängden gestagen samt om de innehåller östrogen eller inte. Dessa olika typer av p-piller har över 98% skydd vid perfekt användning. 

Spiraler:

Är preventivmedel som ger ett skydd i mellan 3-5 år beroende på typ. Den sätts på plats inne i livmodern. Hormonspiraler innehåller hormoner medans kopparspiraler innehåller kopparjoner. Fördelen är att du är skyddad under lång tid men nackdelen är att det kan vara smärtsamt att sätta in en spiral och att den i ovanliga fall kan flytta sig eller orsaka infektioner. Kopparspiraler har även en tendens att orsaka kraftigare blödningar och mer mensvärk. Spiraler ger ett skydd med över 99% säkerhet, men det är viktigt att komma ihåg att dessa inte skyddar mot könssjukdomar.  

Kondomer: 

Marknadens enda preventivmedel som skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. Kondomer är oftast tillverkade av latex. Ger inga biverkningar men personer som är allergiska mot latex kan istället behöva använda latexfria varianter. Om en kondom används rätt skyddar den mot graviditet till 98%. 

P-stav, P-ring och P-plåster:

Den förstnämnda sätts in under huden i överarmen och ger skydd i 3 år, med över 99% säkerhet. P-staven innehåller hormoner och vanliga biverkingar inkluderar sämre hy, humörsvängningar, mellanblödningar och viktuppgång. De senare två båda preventivmedel som även dem innehåller hormoner. En p-ring sätts djupt in i slidan medans ett p-plåster sätts på huden. Även för dessa är vanliga biverkningar oregelbundna blödningar, minskad sexlust, humörsvängningar och viktuppgång. Båda dessa skyddar med 99,7% säkerhet. Det är viktigt att komma ihåg att ingen av dessa skyddar mot könssjukdomar. 

Manliga preventivmedel:

Sedan ett par år tillbaka pågår en omfattande studie om manliga preventivmedel. I den här studien, där bland annat svenska heterosexuella par deltar, testas en p-gel som mannen smörjer in sina axlar med varje dag. Studien har visat positiva resultat och inga oönskade graviditeter har uppstått bland de 50 svenska par som deltagit. Det återstår att se när vi kommer att se det här alternativet av preventivmedel på marknaden.

Källor:

Vill du läsa mer om sjukdomar kan du göra det på 1177.se

Vill du har mer information om preventivmedel finns det på RFSU.se 

Ett preventivmedels säkerhet mäts med Pearl Index, som du kan läsa mer om på preventivmedel.se 

Rapporten om manliga preventivmedel finns att läsa på svt.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen