Ett rött hus mitt ute i ingenstans. På bussen på vägen ut i den östgötska skogen känns det både lite kusligt men också helt underbart. Du går av bussen, allt som hörs är fågelkvitter. Eller ja, du hör dina närmsta kompisars garv också. Ni står nu framför LinTeks egna kårstuga och gör er redo för en helg med lite fest, lite dans men allra mest mys och skönt häng, utanför studentlägenheter och festlokaler.
Detta kan vara du i sommar. Bokningen för LinTeks kårstuga har öppnat och du kan redan nu lämna in din intresseanmälan för att boka stugan under perioden maj-augusti.
Kårstugan, som ligger belägen en bit utanför Linghem, köptes av Lintek år 2020 och har totalrenoverats sedan dess. Den är numera handikappanpassad och har ett sprillans nytt kök. Projektledaren för kårstugan, Filippa Sjöland, säger så här: “Ett av mina favoritrum är köket. Det är helt underbart.” Hon fortsätter att nämna nästan alla rum när jag frågar om hennes favorit. “I vardagsrummet försöker vi få in så många soffor som möjligt”, säger hon. Även sittdynor som man kan flytta på så man kan få det så skönt som möjligt framför projektorduken som har installerats. Hon avslutar sitt svar på den frågan med ett leende på läpparna: “Det är svårt att välja!”.
Stugan ligger alltså utanför Linghem, som en del kanske känner igen som en station längs med Östgötapendeln. Men det närmaste “samhället” är Örtomta och det ligger faktiskt mellan Linköping och Norrköping. Men ska du ta dig dit med buss från Norrköping så måste du åka till Linköping för att sen ta bussen därifrån. Bussresan från Linköpings resecentrum tar endast ca 30 minuter så det är lätt att ta sig till och från stugan.
När du har tagit dig dit, vad kan man göra då då, undrar du. Jojomensan! Här finns badtunna, en ny bastu som tar emot 20 (!) personer och här finns en stor tomt att ha aktiviteter på. Upp mot 50 sovplatser och en sittningssal som så klart kan göras om till dansgolv när myrorna i brallan börjar röra på sig. Men vänta nu, sa du 50 sovplatser, tänker du. Det kan du skriva upp! Inklusive bäddsoffor så har vi fem sovrum med riktiga “bunk beds”, allt för att få in så stora grupper som möjligt. Alla får vara med!
Men finns det något som inte är perfekt med stugan? Finns det något ni har tänkt att göra framöver? Filippa svarar: “Det finns såklart grejer att göra”. Hon svarar så som en riktig projektledare ska svara. Hon tänker främst på trädgården och det finns idéer om en lägereld som hade gett en härlig känsla under sommarkvällarna. Hon nämner också att det finns vissa möblemang som inte riktigt kommit på plats som projektgruppen har velat. En viss tidspress har funnits där, för att hinna öppna upp stugan till sommaren. Då nämner projektledaren också att det kommer att tillsättas en ny projektgrupp efter sommaren. Så känner du att det hade varit kul att vara en del av arbetet framåt med stugan, både när det gäller ett nytt bokningssystem och tankar kring hur en trädgård ska se ut så ska du söka till projektgruppen för kårstugan 24/25!
Filippa Sjöland får mig att längta till sommaren, får mig att längta till sena kvällar ute på altanen med dem jag tycker om mest. Kårstugan kan ge det till dig och när jag frågar Filippa vad som är det bästa med stugan nämner hon just det, gemenskapen. “Man kan laga mat tillsammans, känna glädje och kanske festa lite också.” Billigt och bra trycker hon också på. Stugan kostar 4000:- per natt (är ni över 15 personer tillkommer 50 kronor per natt och extra person) och det kanske låter som mycket pengar. Men ska du hyra en liknande stuga så räcker det inte med det dubbla. Det kan jag säga. Jag ber om ett sista argument för att boka stugan och att besöka den. Hon funderar lite och säger, “billigt och bra”.