Nummer 2 är här!

Festa tryggt
Denna artikeln syftar till att granska de fem olika kårhusen och deras strategier för att skapa en säker och minnesvärd festmiljö för alla studenter. Kårallen, Örat, Kollektivet, Ryds Herrgård och Trappan ligger under Kårservices ansvar, och genom en intervju med representanter från Kårservice ges en närmare inblick i deras trygghetsarbete.
Picture of Kelly Rangpeng

Kelly Rangpeng

Skribent

Det kan vara för att koppla av efter en tuff vecka med studier, eller för att återuppta sociala kontakter efter en vecka isolerad i sin lilla lägenhet – oavsett anledning befinner sig studenter alltid där vid baren och dansgolvet när chansen finns. 

Med fem olika kårhus tillgängliga för 27 000 studenter finns det utrymme att släppa loss, och då är viktigt att studenternas trygghet är prioriterad. En säker atmosfär på dansgolvet kan vara nyckeln till en lyckad kväll. En misslyckad kväll kan innebära bråk, sexuella övergrepp och en allmän känsla av otrygghet bland studenter.

Kårallen, Örat, Kollektivet, Ryds Herrgård och Trappan är de fem kårhus som faller under Kårservice ansvar. I en intervju med Kårservice får vi detaljerna i deras arbete. För att ta reda på hur kårhusen arbetar med trygghet har LiTHanian nått ut till Annica och Katarina från Kårservice för en intervju.

Intervju med Annica Norlander, Ansvarig HR och social hållbarhet, Kårservice

“Kårservice arbetar på olika sätt förebyggande tillsammans med de aktörer som är med och skapar studentlivet vid LIU: våra tre studentkårer, sektioner, festerier, fadderier, Förenade Festerier och studenthälsan. Vi har dialog och samarbeten i en lång rad olika forum”

Annica berättade även om Dare to Care, ett initiativ för att förebygga sexuella övergrepp som ofta sker på klubbar och evenemang:

“Dare to Care är ett initiativ där ovan nämnda studentlivsaktörer i samarbete med RFSU uppmanar alla studenter att våga bry sig och motverka sexuella trakasserier. Det sitter Dare to Care-affischer uppe i våra kårhus och det finns grafiskt material att ladda ner för de arrangörer som är intresserade av att använda Dare to Care material på sina evenemang. Nästa mål för initiativet är att få en studentlivsanpassad digital utbildning i samarbete med RFSU för arrangörer och dem som på olika sätt ansvarar för studentlivs arrangemang”

Många har säkert sett de rosa affischerna från Dare to Care som är uppsatta i kårhusen. För de som inte har gjort det är det värt att stanna till och läsa dem. Du kanske lär dig något nytt som kan vara användbart i framtiden.

“Till alla fantastiska studenter vid LIU: Fortsätt våga bry er, ta hand om varandra och ha kul när ni är med och skapar Sveriges bästa studentliv!”

Avslutande ord med Katarina Nyhammar, VD, Kårservice

Jag är mycket stolt över den fina ta-hand-om-kultur vi har i studentlivet vid LIU. Och att det finns mycket arbete som sker ”bakom kulisserna” i kårhusen för att skapa bra förutsättningar för ett tryggt festliv. Vi fångar inte allt, men det bidrar till att vi får till en kultur som sätter ramarna för vad som är ok. Den här, i relation till hur det är på många andra ställen, snälla kulturen tycker jag vi ska vara stolta över, men något vi inte ska ta för givet. Alla är med och bidrar till den och vi behöver ibland göra insatser för att den ska hållas levande. Jag tror också att en framgångsfaktor är en ordnad, inkluderande och sund mottagningsperiod. Det lägger grunden för vårt fantastiska studentliv! 

Intervjuad: Katarina Nyhammar, VD, Kårservice Annica Norlander, Ansvarig HR och social hållbarhet, Kårservice

Rulla till toppen