Nummer 2 är här!

Den ultimata växtguiden för studenter
Dags att uppgradera hemmet! I denna läsning får du reda på de studentvänligaste växterna samt tips på hur de bör hållas glada. Glada växter tillhör ett glatt hem.
Picture of Kelly Rangpeng

Kelly Rangpeng

Skribent

Hur gör man ett studentboende till ett hem? Jo, genom att kasta in lite gröna växter här och där! Det var inte förrän för någon vecka sedan som jag själv verkligen satta mig in i denna tanke och köpte min allra första växt på flera månader. Växter, som oss, behöver behandlas med kärlek och omsorg. Vissa växter kräver mer uppmärksamhet och det kanske vi studenter inte har tid eller kunskap för. Jag har i alla fall varit skyldig för flertalet växters undergång. Därför har jag, som en okunnig, bestämt mig för att göra research och leta efter de ultimata studentvänligaste växterna som går att få tag på. I min research var jag på jakt efter en tilldragande, attraktiv och tålig växt som kommer att hålla sig vid liv. Här har ni mina top picks för de ultimata studentvänliga växterna:

Paradisträd- Crassula Ovata

Paradisträdets tjocka, gröna träd samt en estetiskt tilltalande form gör växten till en perfekt inredning till vilket hem som helst. Paradisträdet är även känt som en effektiv luftrenare passande för de som bor i en mindre lägenhet där frisk luft är begränsad. Växten lagrar vatten i sina tjocka blad och är då perfekt för dig som hellre vattna sällan än ofta.

Placering: Trivs bäst i ljusa eller måttligt ljusa områden. Undvik direkt solljus

Vatten: Vattna regelbundet men Paradisträd bör torkas upp helt innan den vattnas igen. En bra metod är att känna på jorden med fingret innan. 

Monstrera – Monstrera deliciosa

Känns det lite tomt i lägenheten och vill utnyttja ett utrymme är det värt att investera i en Monstrera. Känd för sina stora och dekorativa blad är Monstera en unik och attraktiv växt som passar bra i varje hem. Talat från egen erfarenhet har jag sett Monstera i många olika inredningsstilar och har fungerat i alla dem.

Placering: Trivs i ljusa till halvskuggiga områden. Undvik direkt solljus

Vatten: Vattna regelbundet men undvik att övervattna. Spraya även bladen regelbundet för att behålla bladen gröna.

Fredskalla – Spathiphyllum spp.

Fredskalla är min personliga favorit. Med gröna, elegant blad samt vita blommor som blommar under våren och sommaren.

Placering: Delvis soligt till skuggigt. Trivs inte i direkt solljus.

Vatten: Vattna regelbundet men undvik att övervattna. Bladen trivs även bättre av att bli sprayad regelbundet. Låt jorden torka ut mellan vattningarna

Aloe vera

Aloe vera kanske inte är den första växten som kommer upp i huvudet när man tänker på inomhusväxter. Med ett distinkt utseende går det att kombinera aloe vera med flera olika inredningsstilar. Aloe vera är även den mest lättskötta växter på denna lista. Utöver estetiska skäl finns det flera fördelar till att ha aloe vera i hemmet. Gelén i aloe veras blad har läkande egenskaper och är en naturlig lösning på många hudproblem.

Placering: Ljusa till måttligt ljusa platser

Vatten: Vattna bara när det är torrt. Har ett lågt vatten behov och klarar sig bra även om den glöms bort ibland.

Garderobsblomma – Clivia

Garderobsblomma är en vacker och tålig växt med mättade, stora gröna blad. En klassisk växt som många har i sitt hem på grund av växtens höga tålighet.

Placering: Garderobsblomma trivs bäst i skuggiga områden. Undvik direkt solljus.

Vatten: Behöver inte mycket vatten men har inget problem att bli övervattnad. Dock är det viktigt att låta jorden torka mellan varje vattning. 

Med dessa kunskaper har du nu bra förutsättningar för att uppgradera ditt hem med de gröna och sköna. Nu hoppas jag att du är redo att gå till närmsta blomsterhandeln och fylla ditt hem med nya glada växter.

Rulla till toppen