Utredningen är nu gjord och genom den såg LinTek till att omtenta-perioden i mars är oförändrad, men fakultetsstyrelsen har fattat beslut om att flytta omtenta-p i oktober till januari från och med höstterminen 2023. Denna förändring väcker frågor som LiTHanian vänt sig till LinTek:s kårordförande Beatrice Ronsten, och utbildningsansvarig med universitetsgruppsansvar Johanna Holmberg, för att få svar på då de sitter som LinTeks representanter i fakultetsstyrelsen.
Varför har man beslutat att flytta omtenta-p i oktober till januari?
Tekniska fakulteten tror att flytten kommer öka genomströmningen på de ordinarie tentorna som skrivs i oktober. Statistik har också visat att få studenter anmäler sig till omtenta-perioden i oktober och ännu färre dyker upp till tentamenstillfällen, det vill säga omtenta-perioden i oktober har varit dåligt utnyttjad.
Hur gick diskussionen innan beslutet togs?
Den här frågan har varit uppe i några år nu, och har gällt både omtenta-p i oktober och i mars. För ett år sen stoppade LinTek förslaget att flytta båda omtenta-perioderna då vi ansåg att förslaget inte hade blivit utrett och därför sattes det in en arbetsgrupp under hösten 2021, med uppdrag att undersöka eventuella konsekvenser, både positiva och negativa. Arbetsgruppen bestod av några från fakulteten och studeranderepresentanter från LinTek.
Hur kommer läsperioderna och tentaperioderna se ut framöver när omtenta-p tas bort i oktober?
Tentaperioden i oktober kommer att ligga kvar i samma vecka med start måndag. Till hösten 2023 har det beslutats att sista veckan innan tenta-p delas upp i schemalagda studier måndag-onsdag och självstudier torsdag-fredag efter LinTeks yrkande.
Vilken effekt tros det att beslutet kommer ha?
Fakulteten hoppas att genomströmningen kommer öka på ordinarie kurser samt att schemat i HT1 kommer bli lite glesare så att det inte känns för stressigt med kurserna då.
Vad är fördelen med detta beslut?
I första hand HT1 är en kortare period i jämförelse med andra under läsåret, vilket innebär att de kurser som ges går i ett högre tempo. I och med beslutet kommer HT1 ha ungefär lika många dagar och undervisningen kan därmed spridas ut jämnare över perioden. Omtentorna för VT2 kommer också spridas ut bättre under året.
Finns det några eventuella konsekvenser som kan bli till följd av beslutet?
För vissa kan detta innebära fler omtentor i januari, men fakulteten har också räknat på kapaciteten för dessa tentor i januari. Det innebär också några färre dagar att studera inför de ordinarie tentorna.
Vad kan studenterna förvänta sig av fakulteten nu när beslutet har tagits?
Vi har från LinTek efterfrågat en tydlig kommunikation från fakulteten till studenterna.
Kommer det ske någon uppföljning av beslutet?
LinTek yrkade på att beslutet även skulle innehålla en utvärdering så redan från slutet av HT23 kommer en utvärdering göras om schemat har påverkats nämnvärt. Sen kommer även genomströmningen och eventuella andra följdkonsekvenser utvärderas från årets därpå.
Fakultetsstyrelsen samlas 7 gånger om året och består av representanter från verksamheten, allmänintressen (näringsliv och samhälle) samt studeranderepresentanter. De beslutar bland annat om budget, terminstider och hedersdoktorer för TekFak.