LiTHanian har pratat med Michelle Krejci, mottagningsansvarig i Linköping, och Cecilia Bergman, mottagningsansvarig i Norrköping, för att djupdyka i vad de har att säga om höstens Nolle-P.
Vad innebär det att vara MA (mottagningsansvarig)?
Michelle svarar att det innebär mycket översiktlig planering och samordnande kontakt med alla mottagningsaktörer – vilket inkluderar allt från fadderister till studievägledning och schemaläggningen på LiU. Kort sagt är man spindeln i nätet som arbetar för att synkronisera alla delar så att vi återigen ska kunna fortsätta skryta om att vi har Sveriges bästa mottagning.
Cecilia intygar och svarar att vara mottagningsansvarig innebär att se över fadderiernas planering av mottagningen och hjälpa till med hjälp av de resurser och kontakter som finns tillgängliga, samt att granska allt material som ska visas upp så att det blir en så bra mottagning som möjligt för Nollan!
Vad gör en MA bakom kulisserna av Nolle-P? Det vill säga, vad gör en MA som man inte ser?
Enligt Michelle syns det mesta som MA gör främst för fadderisterna. Hon menar att mottagningsansvarig är den som bland annat koordinerar så att alla bokningar av områden och salar går ihop och inte krockar med varandra. Cecilia fyller i med att det på dagtid är en del möten och kontakt med föreningar, kårhus och LiU som tar tid men som inte nödvändigtvis syns utåt så mycket. Det läggs även mycket tid på planering av olika utbildningar och workshops för fadderisterna, samt förberedelser inför det veckovisa mötet med generalsgruppen och andra möten som dyker upp här och där. En av MA:s uppgifter är bland annat att hålla en löpande dialog med samtliga generaler och agera stöd och bollplank.
Hur blir mottagningen i höst?
“Vi har fått grönt ljus för att kunna genomföra den som vanligt så mycket kommer att återgå till hur det var innan pandemin med storleken på grupper med mera” svarar Michelle. Exakt vad fadderierna hittar på är dock inget hon vill avslöja för LiTHanian. Hon hoppas ni sökt till fadder så att ni får uppleva det istället! I Norrköping där Cecilia är mottagningsansvarig svarar hon att mottagningen planeras att bli ganska lik mottagningarna som var innan pandemin. Vidare förklarar Cecilia att det finns mycket material från de två senaste åren att använda sig av om årets Nolle-P behöver anpassas för restriktioner, men i nuläget planeras främst en fysisk mottagning som det varit förut men med lite inslag från de två senaste åren.
Vad ser ni fram emot med mottagningen?
– Jag ser fram emot precis ALLT! Mottagningen är mina två bästa veckorna på året, och det ska bli så himla kul att få se den fysiska scenshowen och springa runt på alla fadderiernas evenemang, svarar Michelle.
– Jag ser otroligt mycket fram emot att gå runt på mottagningen och se Nollan lära känna varandra under de olika aktiviteterna, och att se fadderisterna och alla föreningar få visa upp sig ordentligt så att föreningslivet kickar igång ordentligt igen! svarar Cecilia.
Vilken är den största utmaningen inför mottagningen?
För både Michelle och Cecilia har pandemin satt sina spår. Cecilia svarar att för henne är den största utmaningen “vetskapen om att saker kan behöva ställas om på väldigt kort tid om något nytt och oväntat händer ligger alltid i bakhuvudet för mig, och det känns tungt att veta att mottagningen kanske inte alls blir som man tänkt sig igen.”. Michelle säger att den största utmaningen är att hitta balansen mellan att gå tillbaka till gamla traditioner och tänka nytt efter de år av pandemi som har varit.
Vilken är den största utmaningen inför mottagningen?
För både Michelle och Cecilia har pandemin satt sina spår. Cecilia svarar att för henne är den största utmaningen “vetskapen om att saker kan behöva ställas om på väldigt kort tid om något nytt och oväntat händer ligger alltid i bakhuvudet för mig, och det känns tungt att veta att mottagningen kanske inte alls blir som man tänkt sig igen.”. Michelle säger att den största utmaningen är att hitta balansen mellan att gå tillbaka till gamla traditioner och tänka nytt efter de år av pandemi som har varit.
Pros and cons med mottagningarna som varit under pandemin?
Fördelen enligt Michelle och Cecilia är att pandemin uppmuntrade till mycket nytänk som de kan ha nytta av även nu efteråt. Det har gjort att det tillkommit nya moment till mottagningen. På grund av den annorlunda planeringen av Nolle-P 2020 och 2021 upplever Cecilia att dagens phadderister inte tvekar för att ändra om i årets planering och prova nya aktiviteter, istället för att rakt av följa traditioner. Nackdelen är dock enligt Michelle att det är mycket som glömts bort som man ska försöka komma ihåg igen när mottagningen arrangeras som vanligt. Vidare menar Cecilia att det negativa med mottagningarna som arrangerades i pandemi var att samhörigheten mellan klasserna lätt försvann när de inte fick träffas ordentligt och göra aktiviteter tillsammans.
Finns det några lärdomar ni tar med er från de mottagningarna som arrangerats med hänsyn till en pandemi?
En lärdom som Cecilia tar med sig är att det är viktigt att ha en plan B för alla aktiviteter. Hon tar även med sig att digitala inslag är uppskattade och når ut till många Nollan rätt så bra! Michelle tillägger ju fler bokningsbara områden desto bättre!
– Under pandemin mer än dubblerades detta och det är något vi tar med oss även kommande år och har ett större antal områden tillgängliga än innan pandemin, svarar Michelle.
Vad kan man förvänta sig som fadder om detta Nolle-P? –
– Två helt fantastiska veckor där du får hjälpa nollan att få en bra start på LiU. Dessutom så kommer du också att ha otroligt kul och få umgås med alla andra faddrar! svarar Michelle.
– Förhoppningsvis att det är likt mottagningarna innan pandemin och att det i samband med det kommer finnas massor av fysiska aktiviteter att vara delaktig i, svarar Cecilia.
Något annat ni vill lyfta eller berätta?
Båda mottagningsansvariga hoppas att ni har sökt till fadder! Mottagningen är inte genomförbar utan faddrar, säger Michelle. Cecilia fyller i att mottagningen är två superroliga och händelserika veckor som man inte vill missa, så även om man inte sökt fadder så hoppas hon på att man är delaktig på annat vis.
5 snabba med MA-L och MA-N
1 Vad pluggar ni?
Michelle: Civilingenjör i datateknik, fjärde året!
Cecilia: Grafisk design och kommunikation.
2 Vad är ert bästa minne som Nollan?
Michelle: När jag vill lära mig den ädlaste konsten av alla: caps. (Ett dryckesspel på D-sektionen med mycket regler).
Cecilia: Nollesittningen, definitivt!
3 Vad är ert bästa minne som fadder?
Michelle: Det måste nog vara när jag fick lära Nollan caps. Det är ju så himla roligt!
Cecilia: Första morgonen på mottagningen 2018 när vi skulle hålla frukost för MT- och GDK-Nollan. Solen sken, allting var nytt och spännande och det var mitt första riktiga evenemang som studiesocialt aktiv.
4 Om ni fick drömma, vad hade varit något som ni ville göra till verklighet under mottagningen?
Michelle: Jag skulle vilja ha ett enormt vattenkrig med uppblåsbara slott och andra hinder. Men det får nog tyvärr förbli en dröm.
Cecilia: Flyga in på mottagningen i en helikopter, 100%.
5 Bästa matlådan?
Michelle : Skjut mig inte, men en Plenny Shake är lätt att få ner i väskan.
Cecilia: Wraps. Kräver inga bestick att äta med och kan fyllas med vad som helst. Gott.
Från intervjun tar LiTHanian med sig att Nolle-p är i trygga händer. Oavsett hur hösten kommer se ut så finns det två ansvariga som tillsammans med fadderier och andra resurser kommer göra mottagningen till en minnesvärd upplevelse för alla. Som dagsläget ser ut kommer det äntligen att bli ett fysiskt Nolle-p igen, och vad är bättre än att se campus komma till liv efter en sommarens uppehåll? LiTHanian är taggade. Våra MA är taggade. Ni är också taggade, det vet vi.