Nummer 1 är här!

Studentens guide till matlådan

PERNILLA BRINK

Civ.Ing Medicinsk Teknik
5 riktigt goda (och inte alls speciellt dyra) recept!
Picture of PERNILLA BRINK

PERNILLA BRINK

Civ.Ing Medicinsk Teknik
Illustration: Matilda Jacobson

Du öppnar kylskåpet. Det enda du finner är en halvmosig tomat och en lite för gammal gräddfil. Du stänger till kylen för att tio minuter senare ännu en gång öppna och se om något lite aptitligare magiskt har tillkommit. Du överväger att beställa en pizza men frustrerande inser du att du inte kan lägga hela CSN på Foodora, utan måste faktiskt börja laga matlådor. Tur att LiTHanian har kommit för att rädda dig med 5 riktigt goda (och inte alls speciellt dyra) recept!

Samtliga recept beräknas till fyra portioner

Spenatlasange

Det är ingen slump att flertalet vänner har bett om receptet på den här godingen efter middagshäng.

RECEPT
Du behöver:
Lasagneplattor
5dl créme fraiche
600g fryst hackad spenat
1 paket fetaost
2 vitlöksklyftor 
1 gul lök
250g godtycklig tomat (men vi vet alla att babyplommontomat är godast)
150g valfri riven ost
Salt
Peppar
Olja

  • Så här enkelt är det:
  • Vrid på ugnen till 210 grader.
  • Hacka den gula löken, skiva tomat och pressa vitlöken.
  • Stek vitlök och gul lök på medelhög värme tillsammans i olja tills de har blivit härligt gyllenbruna. Ha sedan i spenaten och låt den tina.
  • Häll i crémefraichen och salta och peppra efter smak.
  • Varva nu spenatröran med lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Mellan varje lager lägger du skivad tomat och smular ner fetaost. Se till att avsluta med ett lager av spenatröra och toppa hela kalaset med riven ost.
  • Efter 20 minuter i ugnen är den redo för att mätta magen.

Gnocchi med grillad spetskål, gräddfil och brynt currysmör

Det är tur att det här receptet ges i text, för jag kommer aldrig ihåg hur gnocchi uttalas.

RECEPT
Du behöver:
300g mjölig potatis
1,5 dl durumvetemjöl
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 spetskål
3 dl gräddfil
½ citron
75g smör
1 tsk curry
1 tsk färsk hackad mejram
Salt
Peppar
Olivolja

  • Så här enkelt är det:
  • Sätt ugnen på 230 grader
  • Koka potatisen till den är mjuk. Om du är osäker kring detta steg så ring mamma eller hitta en tråd på familjeliv.
  • Häll av vattnet, skala potatisen och låt den svalna helt. Pressa nu den igenom en sil eller riv på ett rivjärn. Det viktiga är att det blir finrivet.
  • Ha nu i 2/3 av mjölet, ägget och 1 tsk salt i en bunke tillsammans med potatisen.
  • Ge degen en liten massage tills den blir mjuk och smidig.
  • Nu ska degen rullas till rullar, ungefär 2 cm tjocka och skär i 1-2 cm breda bitar. Tryck till med en gaffel.
  • Koka nu dina gnocchis i saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta upp och ringla på lite olivolja.
  • Skär kålen i fyra klyftor och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Häll på lite olivolja och salt, sen in med plåten i den övre delen av ugnen ca 10 minuter. Kålen ska bli mjuk och få lite färg.
  • Under tiden blandar du gräddfil med citronsaft och lite rivet citronskal.
  • Bryn smöret på medelhög värme. Om du är osäker på vad det betyder så hänvisar jag ännu en gång till familjeliv eller mamma. Tillsätt curry.
  • Blanda gnocchin med currysmöret (som förhoppningsvis inte blev bränt). Servera tillsammans med spetskålen, gräddfil och färsk mejram.

Majscarbona

Majs? Carbonara? Majscarbonara? Är det verkligen gott? Svar: Ja, ja, ja och ja!

RECEPT
Du behöver:
4 port valfri pasta
2 gul lök
1 grön chili
1 tsk rökt paprikapulver
3 dl havregrädde
1 grönsaksbuljongtärning
450 g majs
2 ägg
Salt
Peppar
Lite riven ost om du känner dig extra

  • Så här enkelt är det:
  • Koka upp pastavattnet.
  • Finhacka löken och chilin och fräs i en stekpanna tillsammans med paprikapulvret i några minuter. Löken och chilin ska bli mjuka.
  • Häll i grädden, smula ner buljongen och lägg i majsen.
  • Glöm inte bort att pastan ska kokas. Gör det nu.
  • Häll av pastan någon minut innan den angivna tiden på paketet, och låt den istället tillbringa den sista tiden i såsen. Ta sen bort den från plattan.
  • Vispa upp ägget i en skål och rör varsamt ner i den nu nästan klara carbonaran.
  • Smaka av med salt, svartpeppar och kanske lite ost.

Sallad med rostad sötpotatis, halloumi och belugalinser

Det är makt att ha en matlåda som inte behöver värmas. Föräldrarna blir också glada över att höra att du äter lite grönt.

RECEPT
Du behöver:
3 sötpotatisar
2 dl belugalinser
1 msk vinäger
1 rödlök
½ chili
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 kruka koriander (tips: går lika bra med fryst koriander)
70g spenat
2 msk rostade hasselnötter
2 avokador 
200g halloumi
Salt
Peppar
Olivolja
Rapsolja

  • Så här enkelt är det:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela den söta potatisen i mindre bitar och blanda med 3 msk olivolja. In med dem i ugnen i ca 20 minuter. De ska bli gyllenbruna.
  • Koka linserna. Brukar finnas en fin beskrivning av detta moment på paketet.
  • Hacka rödlök, chili och koriander.
  • Blanda ihop sötpotatis, linser, rödlök, chili, riven vitlök, spenat, vinäger och pressad lime i en bunke. Ringa på lite olivolja och smaka av med salt och peppar. Toppa med hasselnötter om du inte är allergisk. LiTHanian ansvarar inte för våghalsiga nötallergiker.
  • Skiva halloumin och stek den i rapsolja. Servera sedan tillsammans med salladen och avokadon.

Coconut thai chicken

Mmm…värmande grytor på hösten får en att känna sig nykär.

RECEPT
Det här behöver du:
3 kycklingfiléer
1 msk smör eller olja
1 tsk citrongräskrydda
1-2 vitlöksklyftor (beroende på smak och hur kyssvänlig du vill vara)
10 cm purjolök
1 morot
400 ml kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
½ dl rostade kokosflingor eller kokoschips
Salt
Peppar

Så här enkelt är det:
Skär kycklingen i strimlor och fräs i smör/olja tills den fått färg.
Pressa vitlöken och ha i tillsammans med citrongräs, salt och peppar. Låt det steka några minuter.
Strimla purjolöken och riv moroten. Stek tillsammans med kycklingen tills purjolöken får ett fint glow. Den ska inte ha fått färg, utan tänk att den ska ha sprungit ett maraton, gått loss med en highlighter eller blivit gravid.
Häll på kokosmjölken och smula ner buljongen. Låt koka i 5 minuter och titta sedan efter om kycklingen är färdig. Rosa eller rött är ett no-no.
Servera förslagsvis med ris eller nudlar och toppa sedan med kokosflingor/kokoschips. 

Rulla till toppen