Under lunchen är vi några från kårledningen som tittar på pressträffen tillsammans och mellan alla bud om nya restriktioner kommer ett uttalande om att Sveriges lärosäten bör erbjuda salstentamen och större föreläsningar vid fler tillfällen för att få ned antalet deltagare och minska trängsel. En kort mening som gav upphov till flertalet möten, en förtydligande pressträff och otroligt mycket frågor på vad detta egentligen innebar.
LiU remitterar internt frågan om extra tillfällen för tentamen men kommer fram till att det blir för dyrt och att personalkapaciteten inte finns. Dessutom uppfyller de redan de riktlinjer som UKÄs generaldirektör hänvisar till i den förtydligande pressträffen 11 januari i och med omtenta-perioden i mars. Det är absolut argument som går att förstå men det är inte argument som hjälper de studenter som har fått stanna hemma från sin tentamen och som nu inte kan påbörja sitt exjobb eller som saknar tillräckligt med poäng för att få tillgång till studiemedel. Det hjälper inte de studenter som likt personalen är trötta efter 2 år med pandemi och nu måste studera om till sin tenta i mars eller augusti. En fråga kvarstår; varför uppmanar regeringen till något de inte ger lärosätena varken resurser eller förutsättningar till?
Några dagar senare blir jag uppringd av en reporter från SVT. Hon ska göra ett reportage om ungas välmående i pandemin och undrar hur unga studenter egentligen mår. Jag vet inte hur många gånger LinTek har fått den här frågan under pandemins gång, “Hur mår studenterna?” och trots att välmående är oerhört viktigt så tänker jag att det vore tacksamt om det gick att fokusera på att ge oss förutsättningarna att må bra istället för att bara fråga hur vi mår. Vi behöver ett schema som tillåter oss att studera väl när lektionen ges på plats, men föreläsningen efter är på distans. Vi behöver möjligheten att få genomföra våra examinationer tryggt och säkert. Vi behöver tydlig kommunikation så att vi vet hur vår nästa studiedag kommer se ut.
Många fler studenter än vanligtvis hör av sig till mig och mina kollegor i LinTeks kårledning. Några vill ha undervisning på distans för att de är oroliga att bli smittade. Några vill absolut inte återgå till att skriva tentamen på distans men undrar varför inte alla tentavakter har munskydd. Några andra ifrågasätter att deras examinator inte har gjort nya inspelningar utan använder föreläsningarna från förra gången kursen gick. Alla tankar och funderingar som skickas in är berättigade och kommer med väldigt bra argument men samtidigt är det inte möjligt att tillfredsställa alla när åsikterna går isär. Vi studenter ska dock kunna lita på att den informationen vi får från vår lärare eller kursansvariga stämmer överens med den information som kommer på coronasidan och de besluten som LiU fattar centralt. Idag är det inte verkligheten.
Pandemin har utan tvekan påverkat hela samhället och oavsett hur mycket jag känner mig som en hobby-epidemiolog är det svårt att förutspå utvecklingen. En stor del av det arbete som jag och mina kollegor gör syns inte. LinTek deltar dagligen i både möten och mejltrådar om LiUs verksamhet och vissa förslag kommer aldrig längre än idé-stadiet eftersom studentrepresentanter ifrågasätter och bidrar med studentperspektiv. Vissa beslut landar i kompromisser men målsättningen är tydlig – resultatet ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.
Det är den 26 januari 2022. Efter nästan en månad med rekordhög smittspridning, flertalet pressträffar och otydlig information kommer en pressträff där regeringen annonserar att merparten av restriktionerna förhoppningsvis kan tas bort i mitten av februari. Jag drar en suck av lättnad och hoppas innerligt att vi snart kan få mötas igen på både dansgolv och i föreläsningssalar.
Beatrice Ronsten
Kårordförande 21/22
Till alla er som har bidragit med era åsikter, er tid, eller på annat sätt hjälpt LinTek med studentpåverkan – TACK. Om du känner att det finns något som vi borde göra annorlunda är du alltid välkommen att kontakta oss.
070-269 45 85