Efter att ha dukat undan från kvällens sittning har ni landat i badtunnan. Över ångorna från det varma vattnet debatterar ni om vilken film ni ska se i biorummet senare, innan det blir dags att krypa ner för att sova i någon av de många våningssängarna i sovrummen. Det må låta som en dröm, men för studenterna på TekFak är det en dröm som är på väg att förverkligas. LiTHanian har pratat med Sofia Mattus, som är projektledare i projektgruppen för LinTeks kårstuga.
Redan år 2014 beslutade LinTeks kårfullmäktige (FUM) att kåren skulle införskaffa en stuga, för att kunna erbjuda TekFak-studenterna ett tillhåll för diverse teambuilding-aktiviteter i en annan miljö än den på campus. I samband med att beslutet togs formulerades krav gällande vilka möjligheter stugan skulle erbjuda samt dess lokalisering i relation till Linköping och Norrköping. Det dröjde därför ett flertal år innan LinTek i maj år 2020 kunde gå ut med den glada nyheten: kåren hade äntligen blivit med stuga! Det stora röda huset med tillhörande tomt hittas i Linghem och kan med sitt läge beskrivas som både avskilt från allmänheten och relativt lättillgängligt för studenter. Utöver att den nås genom en inte alltför lång bilresa från både Linköping och Norrköping hittas en busshållplats 200 meter från tomten.
– Jag har också hört att någon cyklat dit, så det finns många alternativ, säger Sofia Mattus med ett skratt.
Sofia är invald som projektledare i projektgruppen för kårstugan, som jobbar för fullt med den kommande renoveringen av stugan och planering av dess framtida användning. Årets projektgrupp är den andra i stugans ännu relativt korta historia och består av sex personer med olika poster: projektledare, vice projektledare, ekonomiansvarig, byggansvarig, ansvarig för inköp och inredning, samt ansvarig för marknadsföring och kommunikation. I projektets nuvarande fas varierar det i vilken utsträckning alla i projektgruppen har postspecifika arbetsuppgifter, så projektet drivs i stället framåt genom olika gemensamma sidoprojekt. Exempel på två sådana är renoveringen av sovrummen och av sittningssalen, där de mindre ansvarsgrupperna planerar för upprustningen av sina tilldelade rum.
– De är ansvariga för att designa hur det kommer se ut och allt som har med rummet att göra egentligen, berättar Sofia. Om det finns trasiga fönster, om det ska målas om, om det ska köpas in eller säljas möbler och liknande – hela utformningen av rummet är gruppen huvudansvarig för att planera. De har fått sätta upp delmål och ett slutmål inom vårt verksamhetsår, och utformat arbetet utefter dem.
Något som projektgruppen lägger vikt vid i utformningen av rummen är att så många gäster som möjligt ska kunna bo och vistas i stugan – man har exempelvis planerat för att bygga egna, specialdesignade våningssängar med fler än två bäddar för att öka antalet sovplatser. Exakt hur många som kommer att kunna delta vid en sittning eller övernatta i stugan är ännu inte klart, men enligt FUM:s kravlista ska sittningssalen möjliggöra för 60 sittande gäster och Sofia hoppas på att det ska rymmas uppemot 40 bäddar i sovrummen.
Utöver att sovrummen och sittningssalen ska fixas till kommer även ett helt nytt kök installeras, bastu och badtunna byggas samt ett biorum inredas. Projektgruppen håller på att ta fram en renoveringsplan för att strukturera upp och prioritera olika åtgärder som behövs för att studentanpassa huset. Ännu är det dock en del som kvarstår innan projektgruppen får påbörja de stora renoveringarna. Fjolårets projektgrupp fick beviljat bygglov, men eftersom huset skrivs om från privat bostad till verksamhet kvarstår en juridisk process som kräver ett godkännande från ett tekniskt samråd innan de kan sätta i gång.
LinTek har avsatt fem år för renoveringen av kårstugan, som nu är inne på år två, men Sofia tror att stugan kommer att kunna börja hyras ut innan alla renoveringar är helt genomförda. När stugan är redo för uthyrning är tanken att ett bokningssystem ska införas via LinTeks hemsida, där kårstugan kommer att få en egen flik i samband med en kommande hemside-uppdatering. Där kommer det även finnas bilder och annan nödvändig information om stugan, såsom kostnader för uthyrning. Exakt vad det kommer att kosta att hyra stugan kommer bestämmas först vid ett senare skede i projektet, men grundtanken är att priset ska hållas så lågt som möjligt.
Utöver att vara projektledare för kårstugan pluggar Sofia sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management. Som projektledare har hon det översiktliga ansvaret över projektets alla delar och är drivande i gruppens projekt, agerar kontaktperson till externa parter samt stöttar de andra gruppmedlemmarna i deras respektive arbete. Sofia sökte posten för att få ta sig an en rolig men utmanande uppgift, vilket man minst sagt kan beskriva projektet med kårstugan som: det är mycket att ta hänsyn till och många lagkrav som ska uppfyllas då man genomför ett så stort renoveringsprojekt. Sofia beskriver att det till en början kom som en liten chock då det hela tiden dök upp oväntade saker som behövde fixas och hanteras, men att gruppen blir allt bättre på att hantera de utmaningar som dyker upp. Hon konstaterar också att projektgruppen får med sig nyttiga och unika erfarenheter från sitt studiesociala engagemang:
– Vi lär oss att renovera ett hus – alltså vem gör det bara sådär?
LinTek är inte den enda studentkåren i Sverige som har en egen stuga – bland annat har Chalmers studentkår stått som ägare till ett markområde ända sedan 1930-talet, där man i dagsläget har flertalet stugor med tillhörande bastu. Dit åkte Sofia och hennes projektgrupp på studiebesök i höstas för att få idéer till det egna arbetet och för att göra något kul tillsammans i gruppen.
– Vi var där och fick en liten rundvandring i 1–2 timmar, berättar Sofia. Sen sov vi över i deras sportstuga och bastade, badade och hade det riktigt gött!
En inspirerande och rolig resa blev det alltså för projektgruppen, som nu är på god väg att möjliggöra att LiU:s teknologstudenter ska kunna få en lika trevlig upplevelse på hemmaplan.
För uppdateringar om hur det går för projektgruppen med renoveringarna av kårstugan, håll utkik på LinTeks sociala medier:
Instagram lintek_liu