Det började med ett “tänk om” och slutade med över 57 000 insamlade kronor till Musikhjälpen. Trots pandemin och ett tomt torg drog en grupp studenter igång ett projekt som skulle få ett enormt engagemang. Vare sig buren faktiskt bär av till Gamla torget i Norrköping eller inte i år så är åtminstone en sak säker: Campus Skramlar är tillbaka.
I ett litet grupprum på Campus Norrköping sitter vi. Det är en mild, höstig, fredagseftermiddag. Precis utanför fönstret rinner Motala ström stilla, men en bit bort forsar den ner ljudligt. Bruset från vattenfallen dämpas dock snart av tre röster. In i rummet kommer Alice Mårtensson, Magdalena Pesonen, och Anna Andersson, projektledarna för Campus Skramlar. Ett projekt som såg dagens ljus förra året och som trots omständigheterna lyckades hitta olika sätt för oss studenter att engagera sig i Musikhjälpen. För den som inte är insatt är Musikhjälpen ett event som sänds i både radio och TV under en vecka i december. Genom olika engagemang (främst att önska låtar) samlas pengar in till ett visst tema, som i år är “För en värld utan barnarbete”. Efter att pandemin stoppade programmet från att komma till Norrköping förra året görs ett nytt försök i år, och det ska då sändas från Gamla torget från 13:e-19:e december.
Efter framgångarna 2020 bestämde sig bland annat studenterna Alice Ingå och Josefine Segerberg (grundarna av projektet) för att föra projektet vidare till 2021.
Anna, Magdalena och Alice var tre av de som nappade direkt, och innan sommaren fanns en ny grupp studenter som skulle föra projektet vidare.
– Så nu är vi 13 personer totalt, berättar Anna, men även om alla har tilldelade poster hjälps vi ändå åt och samarbetar tillsammans. Vi består också av studenter från olika fakulteter nu, och inte bara Tekniska.
Teamet kickade igång i början av oktober och började då strukturera upp arbetet. De samarbetar även med Norrköpings kommun för att få hela staden engagerad. Det handlar bland annat om idéer för vad som kan hända på torget och hur studenterna ska synas i sammanhanget.
– Kommunen vet att det finns många studenter i staden, och är dessutom måna om att de ska kunna engagera sig i evenemang som det här, förklarar Magdalena.
Hur kan man engagera sig då? Jo, det finns flera olika sätt. Campus Skramlar kommer själva att ordna evenemang och tävlingar man kan delta i, bland annat kommer det finnas pantinsamling. Genom Campus Skramlar kan också studentföreningar och utskott själva ordna egna händelser. Skulle man vilja kan man till och med själv ordna något, till exempel att sälja fika.
– Det är det som är så kul, att det är öppet för allt, säger Alice.
Man kan också skänka pengar till bössan utan att göra något, om man exempelvis blir sjuk och inte kunde vara med på det där eventet man tänkt sig. Alltså kan alla alltid engagera sig på något sätt om man så vill. Även de i Linköping som är peppade på att hjälpa till kan göra det. Trots att Musikhjälpen och Campus Skramlar befinner sig i Norrköping kan vem som helst på LiU engagera sig, något som alla tre projektledare hoppas på.
– Vi tillhör ju ändå samma universitet, även om vi håller till på Campus Norrköping är det jättekul om Linköpingsstudenter också vill hjälpa och engagera sig!
De poängterar också att ALLA engagemang betyder något, oavsett hur mycket pengar man samlar in eller skänker. Det som räknas är att man vill engagera sig och hjälpa till.
Projektledarnas bästa minnen från Musikhjälpen
Magdalena: Liveuppträdandena. Särskilt ett med Molly Hammar, Janice, och Sabina Ddumba, eller den gången Loreen gick ut i publiken och sjöng Euphoria.
Anna: Liveuppträdena, men också intervjuerna från när den resande reportern faktiskt besöker dem som är berörda av årets tema.
Alice: Det är svårt, men minns förra året när ett barn hade en bössa som samlade in otroligt mycket pengar. Det är så fint att alla åldrar engagerar sig.
Följ Campus Skramlar! ?
Hemsida campusskramlar.se
Instagram campusskramlar
Facebook Campus Skramlar