Hur man gör ett bra grupparbete

Vi har nog alla varit med om ett grupparbete som inte riktigt gått som man tänkt. Man sitter där och känner att man helst hade velat ha det som en individuell uppgift. När Zoom var det enda som användes så spenderades nästan alltid en kvart i stel tystnad tills en modig student tog ton. Nu med grupparbeten på plats kunde man hoppas att det skulle bli bättre, men det faller nästan alltid tillbaka till vissa roller. Det blir en person som självutnämner sig till ledare, en ja-sägare som bara glider med, en perfektionist som aldrig blir nöjd och sen en no-show. Man går ofta hem och inser att mer tid spenderades åt att försöka dela upp arbetet än att faktiskt arbeta. Vore det inte smidigt om man hade fått en kurs i hur man gör grupparbeten som bäst? Det tycker i alla fall vi, så här kommer LiTHanians snabbkurs!

Skriv gruppkontrakt

Hur tråkigt det än låter så är det en genialisk idé. På så sätt vet alla vad de förväntar sig av varandra och man får en gemensam målbild. Ingen sitter där och blir förvånad över att man inte fick komma 20 minuter sent, eller att alla faktiskt måste bidra med något. Gruppkontraktet finns där som en trygghet att falla tillbaka på om allt inte går som det ska, men också som en påminnelse på hur ni i gruppen har beslutat att arbetet ska rulla på.

Ta en fikapaus

Efter man suttit tysta ett tag och ingen längre har någon idé så är det dags att ta en paus. Bara en paus på fem minuter kan göra en stor skillnad. Släpp arbetet, prata om annat och gå och köp någon god liten fika.

Kommunikation

Prata, diskutera, argumentera, ventilera, resonera, dividera! Helt enkelt kommunicera. Var övertydlig, för ingen kan läsa dina tankar. Speciellt om du är i en grupp där ni inte känner varandra särskilt väl. Meningen med ett grupparbete är att man ska jobba tillsammans, och det går bara genom att kommunicera. Communication is key!

Jobba inte med vänner

Vi alla vet att det är roligare att jobba med våra vänner …men ibland är det bättre att låta bli. Med vänner så svävar man ofta iväg till roligare samtalsämnen, för vad hände egentligen i helgen? Det händer också att man känner mindre press att prestera samt har svårare för att ge och ta kritik.

Trygg miljlö

Skapa en trygg miljö i gruppen genom att respektera varandra. Lyssna på alla medlemmar och bemöt alla tankar och idéer med välvillighet. I en trygg miljö kommer arbetet gå snabbare, roligare och alla kommer våga säga det de egentligen tycker.

Uppskatta olikheter

Det fina med grupparbeten är just att alla har olika personligheter med olika styrkor. Utnyttja detta! Att folk tar olika roller är det inget fel på, så länge ni inte tar rollerna som självutnämnd ledare, perfektionisten, ja-sägaren eller no-show <3

Rulla till toppen