LiTHanian genom tiderna

Illustration: Anna Wynne

Grattis på (nästan) födelsedagen LiTHanian! I hela 50 år har du förgyllt vardagen för studenter på den tekniska fakulteten. Idag känns tidningen som ett lika självklart inslag i vardagen som en kaffe och delicatoboll på förmiddagsrasten. Men hur såg egentligen vardagen ut för en student 1972? Vad sysselsatte man sig med när TikTok inte fanns för att stjäla ens uppmärksamhet? Redaktionen har hoppat in i tidsmaskinen för att ta sig en titt på hur livet egentligen sett ut de senaste 50 åren, häng med!

1972

Året är 1972 och bara året innan har Linköpings Teknologers Studentkår, LinTek, bildats. Några studenter känner att de vill göra sina röster hörda och LiTHanian föds. Visste du förresten att namnet LiTHanian anspelar både på LiTH, alltså den Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet men också Litania som är ett annat ord för klagosång? Redaktionen bestod av en representant från vardera sektion och hade endast 5 medlemmar. Tidningen var svartvit och den granskande tonen markant. Bland annat efterfrågades blommiga tapeter för att skapa “pedagogiskt riktiga” miljöer i klassrummen. En väldigt stor kontrast till dagens avskalade salar, inte sant? Något som kanske känns mer bekant för nutidens studenter är en artikel som debatterade studiemedel och dåtidens stigande inflation.

1972 var också året då filmen Gudfadern hade premiär och Grease gjorde sin stora debut på Broadway. Artisten David Bowie introducerade världen till sin karaktär Ziggy Stardust. Klädstilen var fylld av mönster, färg och höga strumpor. Det trendigaste du kan bära var ett par jeans från det ikoniska stockholmsmärket Gul&Blå och snart skulle också platåskor bli trendigt.

1982

LiTHanian har tagit sig igenom sitt första årtionde. Tidningen är fortfarande tryckt i svartvitt och genomgående har årets nummer omslag som pryds av stora fotografier på studenter eller illustrationer. Under de senaste åren har D-sektionen, LiThe Blås och Studentorkesterfestivalen grundats. I nummer 5 1982 kan man läsa om “filmer på herrgår’n” som var ett initiativ som visade film på Ryds Herrgård varje tisdag. Terminen innan hade det varit på måndagar, men nu var “illojal konkurrens” från tv som börjat visa Dallas varje måndag ett problem. En filmvisning kostade 8 kr och det gick att se filmer varje vecka hela hösten.

 Coola grejer som skedde 1982: Skandinaviens första provrörsbarn föddes i Sverige. Filmen E.T har premiär och frasen E.T phone home etsar sig fast i allas hjärnor. Alla vi som pluggar design eller media kan skatta oss lyckliga att företaget Adobe såg dagens ljus för första gången detta år. Än är det många år kvar tills Spotify ska grundas men på radion spelas låtar som I love rock and roll, don’t stop believin’ och Eye of the tiger. Modemässigt är influenserna från rocken, syntpopen och punken starka. Tänk dig valfritt avsnitt ur Stranger Things.

1992

1992 fyller LiTHanian 20 år. Tidningen har börjat ges ut i färg och den tekniska fakulteten har växt. Bland annat grundas Ling- och N-sektionen när högskoleingenjörsutbildningarna tillkommer under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Efter många års slit från studenternas sida invigs tillslut Kårhuset Kårallen av kungen under 1987. Fem år senare är det en självklar del av studentlivet och blir den naturliga punkten för kravaller och fester. Redan 1992 var sektionerna duktiga på att skämta på varandras bekostnad. I ett nummer har Ling-sektionen undersökt vilken typ av cykel respektive sektionsmedlem äger och den involverar många hintar om trasiga lampor, punktering och stulna cyklar.  Om redaktionen får gissa så tror vi att studenterna tittade på Ensam hemma 2 som hade premiär detta år. 1992 är också året då kalla kriget får sitt officiella avslut, lite svindlande att tänka på, eller hur?

2002

Rätt som det är har vi nått 2002 och därmed har också LiU vuxit efter öppningen av Campus Norrköping 1997. Det är hela 25 år sedan i år, så vi får passa på att säga grattis till Campus Norrköping också! I nummer 3 kan man läsa ett spännande reportage där dåvarande redaktionen har varit på upptäcktsfärd i Kåkenhus på Campus Norrköping. Universitetets lokaler i Norrköping är ombyggda gamla industribyggnader och redan 2002 fanns det många rykten om vad som gömde sig i husets källarplan. Bland annat hittades en boulebana  som aldrig byggdes klart. Jag kan inte låta bli att undra om den finns kvar, såhär 20 år senare? Kanske är det dags för en ny rundvandring igen. 

Precis som idag är lågmidjade jeans något av det trendigaste man kan bära, så vi vågar oss nästan på en gissning kring hur studenterna på LiU var klädda. Under det senaste årtiondet har den tekniska fakulteten vuxit tack vare program som Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Biologi såväl som i Medieteknik.

2012

LiTHanian fyller 40 år 2012! 2009 skapar Lintek en ny tjänstestruktur vilket innebär att chefsredaktören nu har en tjänst på 25% inom fakulteten. Den största förändringen som skedde för studenterna på LiU var Bologna-reformen som förlängde alla civilingenjörsutbildningar från 4,5 till 5 år. Tidningen känns allt mer lik den utformning den har idag. Det är stora fotografier, färg och form. Även detta år finns en ovve-guide i tidningen. Redaktionen har även läst av stjärnhimlen för att spana in hur hösten kommer att bli när det kommer till studenternas tre viktigaste områden i livet: Ragg, plugg och pengar. Låt mig set the scene: 2012 var året då gangnam style tog världen med storm. Redaktionen kan inte låta bli att undra hur ofta den spelades på olika kravaller och nattklubbar?

2022

Illustration: Anna Wynne

Och så har vi slutligen tagit oss till 2022, året då LiTHanian fyller 50! Idag är redaktionen betydligt större än den 1972, men vi har fortfarande samma granskande uppdrag. Vad som är trendigt idag behöver kanske ingen större presentation, men LiTHanian känns som ett lika självklart inslag i tillvaron, nu som då. Bara häromåret var tidningen nominerad till “årets skoltidskrift” av Svenska Tidskriftspriset. Vi vill självklart fira vår tidnings födelsedag med er, så håll utkik framöver!

Nu återstår det bara för oss i redaktionen att säga grattis, LiTHanian! Vi tror starkt på 50 år till.

Rulla till toppen