Nummer 1 är här!

Skillnad på sittning och sittning

Livia Jönsson & Mathilda Sjöbom

Graf. Design & Kom. & Protein Science
Linköping och Norrköping må tillhöra samma universitet, men självklart finns det skillnader mellan städernas studentliv. För att visa några av dem ger LiTHanian er en generaliserad översikt av hur sittningarna går till i båda städerna.
Livia Jönsson & Mathilda Sjöbom

Livia Jönsson & Mathilda Sjöbom

Graf. Design & Kom. & Protein Science
Illustration: Elvira Fagerholm

Linköping: Sjunger Kungssången
Norrköping: Sjunger Nationalsången

LKPG Redan innan sällskapen har hunnit sätta sig till bords i respektive stad börjar olikheterna dyka upp. Studenterna i Linköping inleder med den officiella hyllningssången till Sveriges kung. Om han faktiskt varit närvarande någon gång är oklart.

NKPG Studenterna i Norrköping börjar istället sin sittning med att sjunga Nationalsången. Är sittningen av finare slag är studenterna i båda städer i varje fall överens om att inledande sång ska sjungas klart innan någon får slå sig ner vid bordet. 

Linköping: “Hörde jag skål!?”
Norrköping: “SKÅL!”

LKPG Då detta utropas av godtycklig besökare på en sittning i Linköping brukar resterande herrskapet svara med “Att du gjorde!” för att sedan klappa en ramsa och avsluta med en skål. 

NKPG Då detta utropas av godtycklig besökare på en sittning i Norrköping kan denne förmodligen förvänta sig glädjerop och skålande glas som svar. 

Linköping: *trummar* (insert bra tempo här)
Norrköping: 3, 5, 7, TEMPO!

LKPG I början av sittningen i Linköping berättar toastmastern vad kvällens tempo är. Det kan vara något temaenligt för sittningen, något som är välbekant inom sektionen eller något annat finurligt som arrangörerna tänkt ut. Närhelst det önskas under sittningens gång pratar gästerna ihop sig med sina närmaste bordsgrannar, trummar i bordet och ropar ut det man kommit på som är passande till temat. Ibland kan ett trummande på bordet också avlutas med att en skål utbringas för vad än gruppen kan tänkas vilja vill hylla. Som tack för ett utropat tempot får berörda gäster önska en låt som alla ska sjunga eller att toastmastern ska dra ett skämt. Vanliga sittningssånger är “Spritbolaget”, “Feta fransyskor”, “Jag ska festa”… 

NKPG: “Siffervisan”, “Jesus lever” och “Strejk på Pripps” – de låtar som vanligtvis sjungs vid sittningar i respektive städer är alltså ungefär de samma. Även i Norrköping brukar en låt önskas efter ett tempo, men vad ett tempo är skiljer sig däremot.  Det enda som behövs här är att ha koll på sina primtal. Eller ja, tre stycken räcker eftersom tempo utropas med tre primtal efter varandra, följt av “Tempo!” Alla primtal är tillåtna, men vanligast är de mellan 1-11. När sittningen behöver livas upp lite är det bara att ropa.

Linköping: Jag undrar om de kommer sjunga om kaffe, MAI, eller klockan 3-ragg på Kårallen i nästa gyckel?
Norrköping: Jag vet att det är minst en film i sista gycklet, men hoppas de har en tävling också!

LKPG Då det vankas gyckel i Linköping vet man vad man har att förvänta sig: ett framträdande bestående av tre-fyra låtar med en kreativt egenkomponerad text till någon välkänd melodi. Efter att ett särskilt spektakulärt gyckel har framförts brukar gästerna i Linköping hylla uppträdandet med att, ett godtyckligt antal gånger, skråla att det var det bästa man har hört. 

NKPG I Norrköping är det inte ovanligt att sånger framförs som gyckel, däremot är det ytterst ovanligt att det bara sjungs. I ett trestegsgyckel är det, förutom sång, oftast en video, en lek eller en tävling i form av exempelvis en Kahoot. Till en början låter ramsan efter ett extra bra gyckel likadant som i Linköping, men efter att ha ropat att det var “det bästa vi har sett” kommer ett “Folkets jubel, AOOO!” som avslutning.

Linköping: O, jerum, jerum, jerum
O, quae mutatio rerum!

LKPG I Linköping avslutas sittningar med att alla sjunger den långa, men stämningsfulla, sången “O, gamla klang- och jubeltid!”. Utöver att sjunga så finns det även en del annat för sittningens besökare att hålla i huvudet: beroende på utbildning ska vissa gäster resa sig upp vid särskilda rader i låten, det ska slås i bordet på ett ställe och under sista versen ska samtliga gäster stå upp. Som att sången och utförandet inte var krångligt nog som det är så har vissa sektioner till och med egna verser och inslag som kläms in. Här är det också viktigt att alla har plockat upp det de vill ha med sig från sittningen på bordet innan man sjungit klart: det som lämnats kvar när det låten är slut, det ligger där det ligger (men såklart är det inte hela världen om du skulle behöva plocka upp något efter låten).

NKPG När sittningen är slut sjungs eventuellt en låt som toastmaster/arrangörer valt ut innan det är kapplöpning ut till garderoben för att slippa kön.

Rulla till toppen